Leer kinderen liever Nederlandse werkwoorden correct vervoegen.
Het kabinet-Rutte II wil dat basisscholen
eerder beginnen met het onderwijzen van Engels aan kinderen. Volgens staatssecretaris Sander Dekker omdat "jonge kinderen het vermogen [hebben] om spelenderwijs een vreemde taal op te pikken". En: "Dat is een kans die we niet moeten laten liggen." Dat is een nobel streven en het is waar dat kinderen makkelijker en sneller een taal leren dan bijvoorbeeld pubers, maar de staatssecretaris vergeet één ding.
Dekker beweert dat zijn nieuwe plan, waardoor basisscholen meer ruimte krijgen om Engelse les te geven of vakken als geschiedenis deels in het Engels te geven, geen negatief effect zal hebben op het Nederlands van de kinderen. Of dat waar is, valt te betwisten, maar het zal in ieder geval geen positief effect hebben op het Nederlands van de komende generaties. Op dit moment is het zo dat massa's scholieren, pubers, starters, young professionals en zelfs volwassenen werkelijk geen flauw benul hebben van de regels van het Nederlands.
Waarom legt het kabinet de focus op het Engels, terwijl het Nederlands van veel kinderen en jongeren nog altijd zo belabberd is? De meesten kunnen niet eens een fatsoenlijke sollicitatiebrief zonder spelfouten schrijven. Zelfs scholieren die het vwo succesvol hebben afgerond en vervolgens de universiteit (bachelor + master) afronden met een dikke voldoende weten niet hoe ze een werkwoord moeten vervoegen. Het is werkelijk een gotspe dat het kabinet-Rutte II het Nederlandstalige onderwijs deels wil laten vervangen door Engelstalig onderwijs.
Engels kun je altijd nog leren, op de middelbare school bijvoorbeeld, of op het mbo, hbo of de universiteit. Of als je later tijdelijk in het buitenland gaat werken. In Nederland moet je gewoon het Nederlands beheersen. Dat is de basis. Je kunt niet aankomen met teksten als: "Ik was stagiar bij een administratie bedrijf. Daarna heb ik 20.000 euro per jaar verdient bij een groothandel bedrijf. Ik wil graag soliciteren op deze functie, omdat ik een nieuwe uitdaging zoek." Echt niet.