Nigel Farage heeft duidelijk geleerd van Geert Wilders' succes in Nederland. Hij houdt zich tegenwoordig voornamelijk bezig met immigratie en integratie.
Er zijn een aantal lessen die 'populisten' (of gewoon rechtse politici) in het buitenland kunnen leren van Geert Wilders. De belangrijkste les is, wellicht: bouw je partij langzaam op. Het is verleidelijk om meteen een democratisch systeem aan te kondigen en zoveel mogelijk mensen binnen te halen, maar verstandig is het niet. Neem het heft stevig in handen en zorg ervoor dat jij bepaalt wat er gebeurt en wanneer.
Een andere les is: praat over zaken waar de mainstream partijen niet over praten. In dit opzicht is met name immigratie een potentiële stemmentrekker van jewelste. De traditionele bestuurlijke élite heeft iedere discussie daarover namelijk al decennialang de kop ingedrukt, terwijl de gewone kiezer het er nou juist wél over wil hebben. Trek je niets aan van dat soort politiek correct gezever en ga het debat aan; voor je het weet doe je serieus mee in de landelijke politiek.
Nigel Farage lijkt dat nu ook te beseffen. Hij speelde zijn partij eerst en vooral in de kijker door zich bezig te houden met de Europese Unie, waar hij een felle criticus van is. Maar nu hij de aandacht daadwerkelijk op zich gericht heeft verandert hij het onderwerp langzaam maar zeker: opeens is het niet meer de EU dat de klok slaat, maar immigratie en integratie. Nu staan die twee onderwerpen weliswaar in verband met elkaar - een feit waar Farage ook te pas en te onpas op hamert - maar de oplettende waarnemer valt het op dat Farage het EU-gedeelte van die redenering tegenwoordig wat minder benadrukt, en het immigratiegedeelte wat meer.
Daar komt bij dat de UKIP-leider het in het verleden vooral vaak had over de manier waarop Brussel opereert, maar de macht van de EU nu veelal - niet altijd, maar wel heel veel - beperkt tot immigratie- en integratiebeleid. Ook dit is een les die hij van Wilders heeft geleerd: concentreer je op een beperkt aantal onderwerpen, en hamer daar keer op keer op. Hoe meer je over andere onderwerpen begint, hoe groter de kans dat je bepaalde groepen kiezers ongewild tegen je in het harnas jaagt. Als up and coming partij moet je dat natuurlijk niet willen.
De komende weken en maanden zal ik UKIP nauwgezet in de gaten houden. Er gebeuren interessante dingen in het Verenigd Koninkrijk.