Nieuwsuur herschrijft geschiedenis Thatchers beleid

Geen categorie17 apr 2013, 13:59

Het "objectieve" Nieuwsuur neemt de socialistische propaganda voor waarheid aan en beschimpt het liberale economische beleid van de Britse oud-premier Margaret Thatcher.

In de uitzending van dinsdagavond werd Thatcher, die iets meer dan een week geleden op 87-jarige leeftijd overleed, door het actualiteitenprogramma verantwoordelijk gehouden voor de vermeende teloorgang van de Britse industrie alsmede de recente financiële crisis.

Correspondent Arjen van der Horst schotelde het een oude socialist zelfs voor. "Is er een rechtstreeks verband tussen de deregulering van Thatcher en de huidige crisis?" vroeg hij. Antwoord: Natuurlijk.

Probleem is dat waar Thatcher de bankensector dereguleerde, zij tegelijkertijd meer regelgeving uitvaardigde. Het was onder haar bewind, in 1979, dat er een depositogarantiestelsel kwam. In 1980 werd handel met voorkennis verbonden. Levensverzekeringen waren tot dan toe bijna niet gereguleerd. Daar kwam tussen 1980 en 1982 verandering in.

Van deregulering van de financiële sector zou pas onder de Labour-regeringen van Tony Blair en Gordon Brown sprake zijn. Een linkse regering dus. Daar horen we Nieuwsuur dan weer niet over.

Dat de Britse industrie "grotendeels" verdween terwijl Thatcher premier was, is onjuist. Er werden inderdaad scheepswerven en kolenmijnen gesloten, maar de voorgaande Labour-regering sloot er meer dan Thatcher. En Nieuwsuur vertelt de kijker niet dat de werven en mijnen onrendabel waren, de laatste doordat olie, gas en kernenergie goedkoper waren geworden; de eerste vanwege concurrentie uit lagelonenlanden. In een vrije markt waren beide al jaren voor Thatcher aan de macht kwam gesloten. Maar Nieuwsuur vertelt de kijker ook niet dat ze waren genationaliseerd en de staat, oftewel de belastingbetaler, opdraaide voor de verliezen.

Ondanks het sluiten van de mijnen en de privatiseringen die door Thatcher werden doorgevoerd, steeg de industriële productie onder haar beleid met 7,5 procent. De industrie kromp, maar relatief, doordat de dienstverlening sneller groeide. Hetzelfde gebeurde in andere westerse landen. De veranderingen die de Britse economie tijdens de regeringsperiode van Thatcher doormaakten, waren dus niet uniek. Dat gegeven alleen al maakt de stelling dat de rechtse premier de binnenlandse industrie de das omdeed redelijk belachelijk.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten