PvdA-Europarlementariër Kati Piri is afgelopen maand aangewezen als Turkije-rapporteur namens het Europees Parlement.
In die hoedanigheid heeft ze onlangs een interview gegeven
aan Zaman Vandaag, een Turks-Nederlandse krant. In dat interview zegt ze enkele dingen waaruit blijkt dat ze a) totaal geen verstand van zaken heeft en b) niet serieus zaak zal maken van president Erdogans binnenlandse én buitenlandse wangedrag.
Zie haar uitspraken bijvoorbeeld over het gebrek aan actie van Turkije om de Koerden in Kobani te helpen:
"Ik vind het niet realistisch om te verwachten dat de Turken een grondoffensief gaan uit- voeren, terwijl geen enkel land momenteel daartoe bereid is - ook niet in de EU. Wat dat betreft vind ik dat Turkije iets te negatief in de media wordt belicht.
Koerdische burgers worden dus afgeslacht aan de grens van Turkije, maar mevrouw vindt het volstrekt logisch dat het Turkse leger rustig blijft toekijken en verder niets doet. Want Nederland - dat in een heel ander gebied ligt - stuurt ook geen grondtroepen.
Ehm. Tsja. Heel gek, maar op de één of andere manier gaat die vergelijking in mijn ogen een beetje mank.
En dat is niet alles, ook vindt Piri dat het helemaal niet zo slecht gaat in Turkije wat betreft de vrijheid van meningsuiting, de persvrijheid, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, en natuurlijk Erdogans ongekende machtshonger. Daarover zegt zij het volgende:
Vanuit de EU zijn er zorgen over de scheiding der machten. De rechterlijke macht moet echt een onafhankelijk orgaan zijn - ook in de voortgangsrapportage wordt daar over kritiek geuit door de Europese Commissie. Wel moet er meteen bij gezegd worden dat een aantal maatregelen waar de meeste kritiek op was, weer tijdelijk of gedeeltelijk zijn teruggedraaid door het Constitutionele Hof. En dan is er de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Daar is de afgelopen jaren al veel aandacht voor geweest, ook vanuit het Europees Parlement. Wij hebben het hier over de kernwaarden van de EU. Op dit vlak moeten we het gesprek blijven aangaan met Turkije.
Ah ja, "het gesprek blijven aangaan" over die zaken. Dat zal vast nut hebben. Het is immers niet alsof Erdogan lak heeft aan al de EU en gewoon doet waar hij zin in heeft. Lees maar wat Piri te zeggen heeft over de autoritaire Turkse leider:
"Uiteindelijk is het aan de Turkse regering om te zeggen waar zij heen wilt, maar het eerste wat Recep Tayyin Erdogan heeft gezegd in zijn functie als president is dat hij de EU-onderhandelingen weer hoog op de agenda wil zetten."
Iedereen - zowel in Turkije als in Europa - weet dat dit soort uitspraken van Erdogan niet serieus genomen kunnen worden. Het is algemeen bekend dat hij niet langer in een EU-lidmaatschap van zijn land gelooft... en dat ook niet nastreeft. Iedereen begrijpt dat... behalve mevrouw Piri, de nieuwe Turkije-rapporteur namens het Europees Parlement.
We hoeven ons niet eens meer af te vragen hoe de relatie tussen de EU en Turkije zich de komende jaren zal ontwikkelen, en of Brussel Erdogan nu eindelijk eens zal terugfluiten. Piri vindt de autocraat pur sang een toppertje en dat is het dan. Veel plezier ermee lieve Turken, niet zo zeuren dat jullie geen rechten overhouden.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.