Meer miljardairs graag - en wel meteen!

Geen categorie04 nov 2014, 12:58
Wat Nederland nodig heeft? Een paar extra miljardairs. Aldus Joshua Livestro.
Schrijvend voor Jalta komt Jalta-hoofdredacteur (en DDS eigenaar) Joshua Livestro met een voor Nederlandse begrippen verrassende, zo niet schokkende oproep: hij wil méér, méér, méér... mijlardairs.

De Quote 500 van vandaag bevestigt het beeld van een ingeslapen gemeenschap. Het oude geld en de oude economie overheersen. We hebben een cultuuromslag nodig om ons te ontdoen van het juk van Nederland renteniersland.

De Quote 500 van dit jaar is veranderd ten opzichte van vorig jaar. Hoe? Nou ja, niet zo zeer doordat andere mensen ineens heel veel geld zijn gaan verdienen, maar omdat Quote Nederlanders in het buitenland uit de lijst heeft gehaald. Zoals Joshua het samenvat: "Om ons land de schijn van dynamiek te geven, besloot de Quote redactie dit jaar bovendien de spelregels te veranderen: wie hier niet woont, telt niet meer mee. Heineken is daardoor bijvoorbeeld opeens geen Nederlands bedrijf meer. Weten we dat ook weer."
De reden voor deze kunstmatige ingreep? De top 10 zou anders nogal veel overeenkomsten vertonen met die van 2013. Steeds weer zijn het dezelfde mensen die de ranglijst aanvoeren. Van vers bloed is bijna geen sprake.

Minstens 100 jaar oud kapitaal scoort steevast het hoogst: Heineken (die nu dus even niet meer mee mag doen), SHV, C&A, V&D, Volker Wessels Stevin, Hunter Douglas, Pon. De tweede ring wordt gevormd door kapitaal dat ongeveer een halve eeuw oud is: Randstad, Blokker en dergelijke. De enige relatieve nieuwkomers zijn de heren Ende en Mol, maar zelfs die zitten er alweer bijna tien jaar in. Het beeld dat overheerst is er een van ouwe mannen met ouwe centen. Mark Zuckerbergs zitten er niet bij.

En dat is precies het probleem. In een gezonde vrij markt economie waarin mensen de ruimte krijgen om zichzelf te onwikkelen en het innoverende ondernemers aan niets ontbreekt - zeker niet aan impulsen - zou de Quote 500 er jaar na jaar volstrekt anders uitzien. Er zouden regelmatig nieuwkomers bijkomen die opeens flink geld hebben verdiend met nieuwe projecten. Zeg maar de Mark Zuckerbergs (Facebook) en Larry Pages (Google) van deze wereld; mensen die het land op hun kop zetten en zich ineens onder de allerrijksten scharen.
In de rest van de wereld wil het wat dat betreft aardig vlotten. Overal en nergens duiken opeens nieuwe miljardairs op, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Aziatische landen zoals - zeg - China en India. Maar in Nederland? Helaas, oud geld is veel geld, van nieuw ondernemend bloed is geen sprake. De reden in Joshuas optiek (en de mijne)? In Nederland hebben we geen echte ondernemers - of welvaartscultuur meer. In de Gouden Eeuw was het prima om goed geld te verdienen - de effecten daarvan waren dan ook overal zichtbaar. Nederland maakte in één klap een geweldige ontwikkeling door. Helaas mag je tegenwoordig niet meer stinkend rijk zijn; veel geld hebben wordt op zijn best getolereerd en op zijn slechtst veroordeeld. 
Als ons land zich wil blijven doorontwikkelen moet daar verandering in komen. Nederland heeft meer miljardairs nodig; mensen die bakken met geld verdienen en hun inkomen vervolgens gebruiken om flink te investeren. Op het moment dat dit gebeurt zal de hele economie groeien - er zullen meer banen komen, en daardoor krijgen meer mensen de kans om voor zichzelf (en hun gezin) te zorgen, in plaats van dat ze afhankelijk zijn van een uitkering en daarmee dus van de staat.
Bent u trouwens al abonnee van Jalta.nl? We hebben de magische grens van het minimaal benodigde aantal abonnees al gehaald - dus Jalta gaat binnenkort officieel van start - maar we kunnen er altijd meer gebruiken. Hoe meer abonnees, hoe meer Jalta kan doen, en dus hoe groter de impact van die nieuwe echt rechtse site zal zijn. Daar hebben we allemaal baat bij. Neem vandaag dus nog een abonnement. Het kost u maar zeven euro per maand (of 84 euro per jaar: u kunt kiezen welke vorm het beste bij u past), dus voor de prijs hoeft u het zeker niet te laten.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten