Nieuwe Afghanistan-missie Nederland?

Geen categorie04 jun 2013, 10:15
Nederland denkt na over deelname aan een nieuwe trainingsmissie in Afghanistan. Is dat wel zo'n goed idee?
Nederland zit momenteel nog steeds in Afghanistan. In de provincie Kunduz werkt Nederland mee aan een Duitse trainingsmissie. Nederland levert zo'n 545 manschappen, bestaande uit civiele trainers, militaire trainers, juristen, militair medisch personeel en logistiek personeel. Deze Kunduz-missie bevindt zich in de laatste fase en wordt de komende maanden afgebouwd.
Nederland is nog niet weg uit Kunduz, of er wordt alweer gepraat over een vervolg. Diplomaten van de NAVO hebben vandaag in Brussel gezegd dat Nederland nadenkt over deelname aan een nieuwe Duitse trainingsmissie.
Duitsers
De Duitsers willen namelijk na het beëindigen van de huidige ISAF-missie (die in 2014 helemaal afloopt) de autoriteiten in Afghanistan blijven adviseren. De Duitsers hebben daarbij hun oog laten vallen op het Noorden van Afghanistan. De VS en Italië zouden bereid zijn vergelijkbare missies in andere delen van de bergachtige land te leiden. De Duitsers denken de missie met minder dan 1000 mensen te kunnen afdoen.  
Of ons kikkerlandje echt mee gaat doen aan deze missie is nog onbekend. Nederland loopt momenteel met ongeveer 600 mensen rond in Afghanistan. Die nieuwe, eventuele missie met Duitsland gaat dus sowieso kleiner worden dan de huidige GroenLinks-missie in Kunduz. Toch is het de vraag of Nederland verstandig doet aan een dergelijke missie.
Gevild
Ons land moet de komende tijd veel bezuinigen. Een deel van die bezuinigingen gaan bij Defensie op de mat vallen. Kan onze defensie een volgende missie wel aan? Vooral Irak en Uruzgan hebben ons veel gekost. Daarnaast is onze defensie de laatste tijd tot op het bot gevild. Internationale sier maken met missies, dat is één. Of onze jongens dat aan kunnen, dat is twee.
Daarnaast zou ik wel eens inzicht willen hebben in de baten van dergelijke missies. Wat hebben Uruzgan en Kunduz de Afghaanse burger opgeleverd? En hoe structureel is dat? En wat hebben deze missies de Nederlandse belastingbetaler opgeleverd? Is dat de moeite waard? Wanneer gaan we deze missies eens rustig evalueren? Waarom meteen praten over nieuwe missies?
GroenLinks
Politiek gaat het natuurlijk ook weer interessant worden. Welke partijen steunen deze wilde (mogelijke) plannen? GroenLinks zal er waarschijnlijk niet nog een keertje in tuinen. 
De PvdA dit keer wel? Omdat ze in het kabinet zitten?
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman
 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten