Het nieuwe minimumtarief voor zzp'ers veroorzaakt aardig wat reuring in de media. Het minimumtarief van 16 euro is voor velen zelfs te laag. Anderen zien het juist als een probleem dat meer schade op gaat leveren dan het probeert te verhelpen. Via de NOS.
In het artikel spreken twee zzp'ers over de effecten die de maatregel met zich mee gaat brengen. Allereerst zijn ze bang dat opdrachtgevers hun tarief naar beneden bijstellen, omdat deze voor beide nu zelfs iets hoger ligt dan die 16 euro. Ten tweede zijn ze het erover eens dat het heel goed mogelijk is dat opdrachtgevers op zoek gaan naar alternatieven, zoals studenten en stagiaires. Als 16 euro kwaliteit lijkt te garanderen en aanbieders (geen officiële zzp'ers) onder die 16 euro gaan zitten maar slechts een klein risico vormen qua kwaliteit, dan is de keus snel gemaakt.
Het idee erachter steunen beide zzp'ers echter wel. Door belastingdruk en vervelende constructies is het voor zzp'ers niet altijd makkelijk om rond te komen. Maar zoals ze zeiden, zzp'ers lijken met deze maatregel niet geholpen te worden. Waar het op neer komt is de vraag of het product of de dienst die een zzp'er levert, daadwerkelijk 16 euro per uur waard is?
De oplossing volgens één van de zzp'ers, musicus Gerhart Drijvers, lijkt gevonden:
"Zzp'ers zouden collectief moeten kunnen onderhandelen met opdrachtgevers. Maar dat is niet het geval."
Dat komt eigenlijk neer op kartelvorming voor arbeid, zoals vakbonden daar ook hun core business aan ontlenen. Dat verhelpt het probleem echter niet maar sluit alleen zzp'ers buiten die niet zijn aangesloten en forceert (en beperkt) opdrachtgevers in hun keuze. De oplossing zit hem eerder in het verlagen van de lastendruk, al is dat voor Rutte kennelijk nog een brug te ver.