1. Home
  2. Netanyahu en Poetin ontmoeten elkaar om over Syrië te praten

Netanyahu en Poetin ontmoeten elkaar om over Syrië te praten

Geen categorie21 sep 2015, 16:00
De premier van Israël en de president van Rusland hadden een onderonsje in Moskou.
Minister-president Benjamin Netanyahu van Israël, en president Vladimir Poetin van Rusland hadden vandaag een ontmoeting in het Kremlin. De twee zijn er om te spreken over Syrië. Alhoewel de twee landen niet per sé bondgenoten zijn, hebben ze momenteel ook niet veel te winnen bij diplomatieke onenigheid. Nu Rusland zichzelf militair actief maakt in Syrië, acht Israël het dus van belang om te zorgen dat de twee niet - al dan niet per ongeluk - slaags raken:
Volgens een voormalig adviseur van Netanyahu zou de premier 'basisregels' met Poetin willen opstellen om dit soort botsingen te voorkomen. Hoe die regels eruit komen te zien, is niet duidelijk.
De ex-adviseur van Netanyahu zegt dat het bijvoorbeeld zou kunnen gaan om het afbakenen van regio's in Syrië waar beide landen vechten, of dat ze beurtelings overdag en 's nachts gaan vliegen.
Poetin is namelijk actief in Syrië om op te treden tegen ISIS, maar Israël heeft andere doeleinden: in de grensstreek is de anti-Israëlische organisatie Hezbollah actief, en Jerusalem probeert wapenhandel aldaar uit te schakelen.
Een complicerende factor is wel dat Hezbollah in Syrië niet alleen is voor de clandestiene wapenhandel, maar ook meevecht aan de zijde van Assad om ISIS van het lijf te houden. Daarmee zijn ze de directe bondgenoot van Poetin, die exact hetzelfde doel heeft in het Midden-Oostenland. Dat zou kunnen gaan wringen.
Maar volgens het Israëlische nieuwsmedium Ynetnews heeft Netanyahu om nog een andere reden belang bij medewerking van Poetin:
According to the prime minister's office, Putin would also be presented with intelligence proving Iran's direct involvement against Israel in the Golan Heights and that Hezbollah uses and has access to advanced Russian equipment.
Zowel Netanyahu als Poetin beoordeelden de ontmoeting achteraf als constructief en vriendschappelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten