Op 19 maart zijn ze er weer, de gemeenteraadsverkiezingen. Een deel van mensen zegt dit echter niks en voor een deel is dit het moment om hun ongenoegen met de landelijke politiek en het kabinet te laten blijken.
En dat is ook niet gek, gezien het feit dat afrekenbaarheid een essentieel onderdeel is van de parlementaire democratie. En als we naar landelijke peilingen kijken valt op dat er vooral twee partijen erg op verlies staan en laat dan nou toevallig de twee regeringspartijen, de PvdA en de VVD, zijn. Het ligt dus in de lijn der verwachtingen dat zij het zwaar krijgen te verduren bij de komende lokale verkiezingen.
Gezien het feit dat ik rechts van het politieke spectrum sta focus ik mij even op de liberalen van de VVD. Het is niet verwonderlijk dat de 'VVD-kiezer' wil afrekenen met het landelijk beleid. Sinds de val van Rutte 1 heeft die partij, die poogt rechts te zijn, regelmatig ingestemd met nivelleringen, lastenverzwaringen, btw-verhogingen en bezuinigingen op Defensie en veiligheid. Met zulke politieke maatregelen krijg je terecht de hoon op je af van de VVD-kiezer, deze schaamt zich voor zulke beleidsbeslissingen. Gelukkig trekt de economie langzamerhand weer aan maar het is niet verwonderlijk dat de VVD op verlies staat in peilingen. Grote profiteurs lijken de lokale partijen te worden (of die PVV in de steden waar ze mee doen).
Maar is het eigenlijk wel zo terecht om de lokale VVD af te rekenen op het landelijk beleid? Wanneer je afrekenbaarheid serieus neemt moet je de lokale partijen beoordelen op wat zij lokaal beloven en waarmaken. Wanneer we dan bijvoorbeeld naar de Zoetermeerse VVD kijken, komen we tot een andere constatering dan het landelijke klimaat van negativiteit. Het VVD-programma in Zoetermeer heet 'Van goed naar beter' en dat is niet voor niks. In de afgelopen vier jaar heeft de VVD veel bereikt wat ze beloofd hadden.
Zo is er in vergelijking tot 2010 door de VVD een zero tolerance aanpak van overlast en geweld, is er meer politie op straat en meer cameratoezicht op risicoplekken. Op economisch vlak zijn er veel regels voor ondernemers afgeschaft en vereenvoudigd, en blijven ondernemers zich vestigen in de stad vanwege lage lasten en mogelijkheden voor ondernemen. Tevens worden ook mensen die onverhoopt hun baan verliezen niet in de kou gezet, mede dankzij de VVD wordt het Werkplein ondersteund. Ook is er ingezet op centra voor Jeugd & Gezin ook in Zoetermeer en wordt op lagere scholen in Zoetermeer voorlichting gegeven over voeding, alcohol, roken en drugs.
Maar voor een goed en prettig woonbare stad is er vooral veel ingezet op schone en veilige wijken, onder andere door de aanpak van scheefwonen, minder sociale woningbouw en het steunen van de uitgave van startersleningen. En er is natuurlijk, zoals het liberalen betaamt, ingezet op het stoppen van onnodige lokale lastenverzwaringen voor huizenbezitters, deregulering en beter dienstverlening en toegenomen inspraak en keuzerecht inwoners op onderwerpen die henzelf of omgeving aangaan. Je kunt aan die te meten voorbeelden zien dat de VVD in Zoetermeer niet heeft stilgezeten.
Ik sta zelf aan de conservatief-liberale kant en gruw soms van het landelijk beleid. Ik weet zelfs niet of ik landelijk voorlopig nog mijn stem wens te geven aan de VVD. Maar dat gaat over punten die lokaal niet spelen. Ik was recent uitgenodigd op een VVD-bijeenkomst in Steenwijk (of all places) en hoorde daar de term lokaal liberaal. Ik ben daar eens over na gaan denken en voor mij staat dat voor een beleid dat mensen in een gemeente vrij laat in haar keuzes. Een beleid dat leidt tot een stad waarin hard werken wordt beloond met lage lasten, waar mensen zelf mogen kiezen waar ze geld aan geven, waar mensen mooi en rustig wonen met goede voorzieningen in de buurt, waar jongeren veilig uit kunnen gaan in een bruisend centrum zonder geweld of overlast door drugs, waar ouders gerust hun zoon of dochter van hun sport of werk 's avonds naar huis durven te laten fietsen over fietspaden en door parken. Waar genoeg te doen is in de vrije tijd en vooral waar ondernemers vrij kunnen ondernemen zonder te veel regels en lasten daardoor kunnen innoveren en banen scheppen voor starters. Dat lokale liberale geluid streeft de VVD in Zoetermeer na en bij de VVD is het niet alleen beloven maar ook daadwerkelijk nakomen, zo werd net duidelijk met de voorbeelden. En natuurlijk is nog niet alles perfect: er is nog veel geweld, overvallen, inbraken en werkloosheid. Maar daarom ook van goed naar béter.
Wanneer je afrekenbaarheid en democratie serieus neemt, reken je een partij af op wat zij beloofd hebben. Reken dus de lokale partijen af op hun lokale beleid, en niet wat hun partijgenoten in Den Haag doen. En als je dat doet, kun je enkel tot de conclusie komen dat de VVD in Zoetermeer uw stem waard was en die stem waargemaakt heeft. En daarom is de VVD nog steeds uw stem waard. En u kunt ze dan weer over vier jaar beoordelen of afrekenen op hun lokale beleid. Dat is de kracht van onze democratie.
Neem onze democratie en de lokale politiek serieus en stem 19 maart op de partij die voor u waarmaakt wat ze beloven!
Ivo Meijer (24) is politicoloog en master-student Bestuurskunde. Tevens is hij zeer kritisch VVD-lid.