Nederlandse kiezers zijn positief over de onderwijsstakingen van afgelopen week. Onderwijsvakbond AOb organiseerde een protest nadat een aanbod van het kabinet om éénmalig in het onderwijs te investeren werd afgeslagen en oud-voorzitter Verheggen opstapte. Uit een peiling van Maurice de Hond (Peil.nl) blijkt dat ruim 62% van de Nederlanders van mening is dat het kabinet over de brug moet komen. Kiezers wensen structurele investeringen in onderwijs
[caption id="attachment_239042" align="aligncenter" width="850"]
Peil.nl" width="850" height="188" /> Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Als we kijken naar de bovenstaande tabel dan wordt direct duidelijk dat een meerderheid van de Nederlandse kiezers positief is over
de boodschap van de AOb-onderwijsstakingen en dat de regering structurele investeringen moet doen om de kwaliteit van het onderwijs te borgen. De steun voor het doen van structurele investeringen is immens en het grootst bij kiezers van D66, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, FVD, PVV en 50Plus. Het hele rijtje dus.
Alleen de kiezers van de
coalitiepartijen VVD en CDA zijn tégen het toezeggen van structurele investeringen in het Nederlandse onderwijs en frustreren daarmee de talentontwikkeling van de volgende generatie. Slechts 29% van de kiezers is van mening dat structurele investeringen in het onderwijs niet noodzakelijk zijn en ook bij deze vraag scoren VVD en CDA-kiezers hoog op hun onbegrip.
Zelfs de -toch wel- conservatief-liberale FVD is voorstander van structurele investeringen, maar dan wel
tegen voorwaarden.
Kiezer verdeeld over de uitvoer van protesten
[caption id="attachment_239044" align="aligncenter" width="850"]
Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Wel zijn Nederlandse kiezers volgens de peiling van Maurice de Hond sceptisch over de praktische uitvoer van de protesten. Zo zijn er ouders die niet wensen dat hun kinderen niet naar school kunnen vanwege de onderwijsstakingen. Wel vind 27% het géén probleem als hun kind 'af en toe' een schooldag mist. En 27% vindt het ook geen probleem als de scholen meerdere dagen dicht gaan, maar de meerderheid ziet liever geen nieuwe acties, ook als het kabinet niet over de brug komt.
Dit betekent concreet dat de AOb en het onderwijsveld op zoek moeten naar een betere uitvoer van de protestacties. Een uitvoer die effectief is in het regelen van toezeggingen van het kabinet, maar tegelijkertijd rekening houdt met de wens van ouders dat hun kinderen onderwijs genieten. Wellicht moeten ze eens op zaterdag gaan demonstreren?