De negatieve beeldvorming rond Israël lijkt de economische verhoudingen te schaden.
De Israël ambassadeur in Nederland, Haim Divon, laakt in een
interview met NUzakelijk de beperkte belangstelling van Nederlandse ondernemers in zijn land. "Israël is het tweede land in de wereld als het gaat om het aantal start-ups, in de internationale ruimtevaarttechnologie behoren onze wetenschappers tot de absolute top. Waarom weten zo weinig mensen dat?" vraagt hij zich af.
Een reden is dat de meeste Nederlandse media weinig geïnteresseerd zijn in het economische wonder dat Israël heet. Er hoeft maar ergens een Palestijn te worden gekrenkt of de pers zit er bovenop, maar dat de Joden in de woestijn uit het niets een van de modernste en welvarendste landen ter wereld hebben opgebouwd, dat horen we veel te weinig.
De reden dat Israël zo innoverend is, is volgens Divon deels pure noodzaak. "Door de droge omstandigheden moeten we wel slim met water omgaan, daarom wordt 80 procent van het water voor de landbouw gerecycled."
Daarin zit een overeenkomst met Nederland. Ons land heeft eerder te veel dan te weinig water, maar niet veel ruimte. De Nederlandse landbouw moet het tegelijkertijd van schaalvergroting hebben, dus wordt elke vierkante meter optimaal gebruikt. Nederland is, samen met Israël, is een van de meest vooruitstrevende landen op landbouwgebied.
Er wordt ook veel over en weer geïnvesteerd en Israël exporteert meer naar Nederland dan naar Duitsland. Maar we kunnen meer doen, zegt Divon. "Nederland is voor Israël de poort naar Europa, daar maken wij te weinig gebruik van." Nederland ligt ook gunstig voor de Israëlische handel naar de Verenigde Staten, de voornaamste economische en politieke partner van het land. En ook voor Nederland is Amerika een belangrijke exportmarkt.
Premier Mark Rutte brengt volgende week een bezoek aan Israël. Met hem reist, zoals gebruikelijk, een grote handelsdelegatie mee.
Zoals echter ook gebruikelijk is, kan Nederland het niet laten de Israëliërs de les te lezen. De Rijksoverheid laat juist deze maand weten dat het Nederlandse bedrijven ontmoedigt investeringen te doen die ten goede zouden kunnen komen van Israëlische nederzettingen in gebied waar ook de Palestijnen aanspraak op maken.
Mag u raden waren de kranten en actualiteitenprogramma's de komende week vooral aandacht aan zullen besteden.