De gevechtsmissie tegen ISIS moet binnenkort verlengd worden. Niet alleen dat; het ministerie van defensie wil de missie ook serieus uitbreiden. Inmiddels is de internationale wereld al ruim een jaar tegen ISIS aan het vechten. En alhoewel er enkele belangrijke successen geboekt zijn, is het eind nog niet in zicht. Nederland is ook bij de strijd betrokken, en overweegt nu dientengevolge om de gevechtsmissie in het Midden-Oosten maar gewoon voort te zetten. Maar niet alleen dat: momenteel vecht Nederland alleen in
Irak. Maar als het aan het ministerie van Defensie ligt, dan
binnenkort ook in Syrië:
Minister Jeanine Hennis van Defensie noemt het 'aannemelijk' dat de strijd tegen jihadisten van Islamitische Staat (IS) 'nog niet voorbij is in oktober'. In die maand zouden de circa 360 uitgezonden Nederlandse trainers en de begeleiders van acht F16-gevechtsvliegtuigen eigenlijk terugkeren naar huis.
'De klus is zeker nog niet geklaard. We moeten serieus kijken naar wat de coalitie nodig heeft om IS verder terug te dringen', zegt Hennis na een driedaags bezoek aan het Nederlandse F-16-detachement dat opereert boven Irak en aan de trainingslocaties waar Nederlanders lesgeven aan Iraakse en Koerdische strijders. Op de vraag of Nederland de Irak-missie verlengt, zegt Hennis dat zij hierover 'deze zomer meer duidelijkheid verwacht'.
Opmerkelijk is dat Hennis het 'cruciaal' noemt dat IS niet alleen in Irak, maar ook in Syrië wordt bestreden.
Dat Nederland serieus overweegt om
ook in Syrië te strijden, is opmerkelijk. In de Tweede Kamer zitten een hele hoop partijen - waaronder coalitiepartij PvdA - die mensen dat optreden in Syrië illegitiem is, zolang er geen zogeheten 'volkenrechtelijk mandaat' ligt. Dat wil zeggen: als Assad ofwel de coalitietroepen zelf uitnodigt in zijn land, ofwel de Veiligheidsraad het sein op groen zet voor een internationale missie in zijn land. Van beide gevallen is vooralsnog geen sprake, dus het lijkt erop dat de VVD na maanden getouwtrek de politieke strijd om uitbreiding van de missie gewonnen heeft. Nu is het afwachten of een Kamermeerderheid de Artikel 100-brief over de uitbreiding slikt.
Maar behalve opmerkelijk lijkt een uitbreiding van de anti-ISIS-missie naar Syrië gewoon bittere noodzaak. Alhoewel in Irak dapper wordt teruggevochten, is met name in de buurt van Damascus de opmars van de terroristische organisatie allesbehalve gestuit. Gisteren
rapporteerden we nog dat eeuwenoude Romeinse ruïnes nabij de hoofdstad gebulldozerd dreigen te worden, maar ook vorige maand nog werd een Palestijns vluchtelingenkamp ingenomen door ISIS.
Hopelijk kunnen Nederlandse F16's helpen
de opmars te stuiten.