Nederland is veel rijker dan we dachten

Geen categorie23 jan 2014, 14:00

Alleen de elite gaat studeren en toch lopen de aanmeldingen op.

Interessant nieuws:

Het aantal inschrijvingen voor een universitaire bachelor is in 2013 toegenomen met 7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Volgens de vereniging van universiteiten VSNU is de forse stijging vooral toe te schrijven aan de kabinetsplannen om een leenstelsel in te voeren.

Uit cijfers van de VSNU blijkt dat in 2013 de universiteiten 45.377 meer eerstejaars studenten kregen dan een jaar eerder. Vooral vanuit het vwo is sprake van meer instroom.

De VSNU noteert bij de vwo’ers een stijging van 11 procent. Zo wordt er steeds minder vaak voor gekozen om na het behalen van het vwo-diploma een tussenjaar (reizen of werk) in te lassen.Dat er gelijk na het behalen van het diploma wordt gekozen om direct door te studeren, is volgens de vereniging ingegeven door de kabinetsplannen voor een leenstelsel.

Door het sociaal leenstelsel laten aankomend studenten het tussenjaar zitten. De lui die vorig jaar rondreisden of werkten, hebben zich tegelijkertijd gemeld met leeringen die vers van het VWO komen en zagen dat een tussenjaar niet heel opportuun was. Dat komt doordat de invoering van het sociaal leenstelsel een jaar was uitgesteld en studenten nu nog een jaar gebruik kunnen maken van de basisbeurs, die een gift is als er uiteindelijk een diploma wordt behaald.

Maar wacht even. Het was toch zo dat door het leenstelsel alleen nog maar kindekes van rijke ouders konden studeren? Daar hebben we vooral linkse partijen moord en brand over horen schreeuwen. Het enige wat we op basis van hun luidkeels geventileerde angsten hadden mogen verwachten, waren totaal ingestorte aanmeldingscijfers. 

Nu zullen ze zeggen dat de recente studentenaanwas hun hypothese ondersteunt, dat juist al die arme studenten in spe nog van een basisbeurs profiteren, omdat ze het daarna niet kunnen betalen. Dat is echter onzin. Wie zijn studie niet afmaakt, krijgt de basisbeurs niet gratis. Aangezien er vermoedelijk nog maar even een basisbeursregeling is, is een afgemaakte studie zonder het leenstelsel daarom uitgesloten. Dat betekent een schuld en dat betekent dat het niet handig is voor onze Dickensiaanse romanfiguren om te gaan studeren.

Kennelijk is Nederland veel rijker dan we dachten, want als, zoals bijvoorbeeld de SP zegt, alleen maar elitekinderen gaan studeren, dan is die elite verdomd groot. Gekkigheid daargelaten, kunnen we de cijfers ook verklaren door te zeggen dat het leenstelsel geen afschrikeffect heeft; aankomende studenten uit alle lagen van de bevolking melden zich bij een universiteit, zoals nu ook het geval is. Hoe dat kan? Nou, heel misschien eventueel hypothetisch, zijn ook mensen van een jaar of 18 (samen met hun omgeving!) ook gewoon in staat een afweging te maken en studieschulden als investeringskosten te zien. 

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten