Hilversum is weer lekker bezig.
Belastinggeld moet op. Helemaal, tot de laatste cent. Dat is de mentaliteit van de elite van de publieke omroep die in Hilversum zit. Nooit denken ze: laten we eens zuinig aan doen met het geld en misschien een paar miljoen of enkele tientallen miljoenen euro's terugstorten naar de belastingbetalende burgers.
Nee. Het geld moet op, anders zou de politiek zomaar eens kunnen gaan denken dat er niet zoveel geld naar Hilversum hoeft. Ik overdrijf niet. Zo denken alle omroepbaasjes die teren op onze zakken. De naamsverandering van vandaag is er het zoveelste bewijs van.
Vanaf vandaag bestaan de zenders Nederland 1, 2 en 3 niet meer. Of nou ja, de namen in ieder geval niet meer. Voortaan moeten we, als we het hebben over de publieke omroep, verwijzen naar NPO 1, 2 en 3. Die naamswijziging heeft maar liefst 100.000 euro gekost. 100.000 euro waar je voor de gein ook eens een goed tv-programma van zou kunnen maken.
Maar nee, liever stoppen ze het in de NPO zelf.
De televisienetten zijn omgedoopt in NPO 1, NPO 2, NPO 3, NPO Zapp en NPO Zappelin. De radiozenders krijgen de toevoeging NPO: NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5, NPO Radio 6.
Wat een hoop NPO-zenders als je dat allemaal zo bij elkaar ziet. Het goede nieuws: Nederland, 1, 2 en 3 zijn weer vrij. Misschien dat RTL in dat gat wil springen en die namen voortaan gaan gebruiken? Hoe dan ook, deze gedwongen naamsverandering, die voor alle programma's, omroepen en zenders van de publieke omroep geldt, laat zien dat het de omroepbestuurders alleen maar om de publieke omroep te doen is en niet om wat de kijker ervan vindt.
De kijker is gewend geraakt aan de oude namen, en nu moeten er ineens nieuwe namen en logo's komen. En waarom? Niemand die het goed kan uitleggen, zelfs NPO-bestuurder Shula Rijxman niet. Het zou me niets verbazen als steeds meer kijkers zich afkeren van de publieke omroep, onder andere door dit soort acties en door bijvoorbeeld de bijzonder slechte journalistiek van rubrieken als het NOS Journaal. De vraag is wanneer de politiek eindelijk eens flink durft te bezuinigen op het geldverslindende Hilversum.