Na 'grote schoonmaak' van Twitter verliezen Farid Azarkan en Tunahan Kuzu meer dan 30% van volgers

Geen categorie13 jul 2018, 17:00
Dat er veel 'fake accounts' zijn op Twitter, dat moge duidelijk zijn, maar er is nooit echt een goed inzicht geweest op het effect en aantal van 'fake accounts'. Na een grote schoonmaak van Twitter wordt het wel ineens een stuk beter zichtbaar, aangezien bekende mensen op Twitter ineens veel minder volgers hebben. Sommige accounts verliezen bijna veertig procent van hun volgers. Zo ook Farid Azarkan en Tunahan Kuzu.

Dat betekent ook dat gebruikers een hoop volgers kunnen verliezen. Twitter gaat uit van een gemiddelde van 6 procent, maar PVV-leider Geert Wilders verloor er bijvoorbeeld zo'n 150.000 (ruim 15 procent). Bij Denk-politici Tunahan Kuzu (34 procent) en Farid Azarkan (39 procent) ligt dat percentage nog veel hoger. De drie politici wilden vandaag niet reageren.

De accounts van premier Mark Rutte en D66-leider Alexander Pechtold hebben tot nu toe nauwelijks volgers verloren. Dat geldt overigens ook voor de Amerikaanse president Donald Trump. Nieuwsuur heeft bij de schoonmaakactie een paar duizend volgers verloren. Het gaat om een kleine 1 procent van het totale aantal, net als bij het account van de NOS.

Geert Wilders zit er dus ook bij in het rijtje, maar de accounts van de DENK-politici zijn wel heel erg besmet met neppe volgers. Zo veel volgers verliezen in een keer is dramatisch. Het zegt ook veel over een eventuele strategie van DENK aangezien je ook gewoon nepvolgers kan kopen. Misschien dachten de politici, zelf niet vies geweest als het gaat om 'neppe campagne', dat ze daardoor grotere tractie zouden krijgen of meer invloed op social media. In elk geval is het opzienbarend hoog, het aantal.
Dat Wilders er zo veel verliest, is ook opmerkelijk, maar uiteindelijk valt het aantal wel mee. Het lijkt alsof dit soort 'populistische' politici veel meer nepvolgers hebben dan gevestigde politici, zoals Pechtold en Rutte. In dat geval zou Trump er ook heel veel moeten verliezen, maar dat is ook nagenoeg niets. Dat is opmerkelijk en ook goed nieuws voor de Amerikaanse president.
Hoe zit dat dan met Facebook? Dat platform zal snel Twitter achterna moeten gaan, want nu is het wel duidelijk wat voor invloed nepvolgers hebben. Het is niet zomaar een klein aantal.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten