Kiesdrempel ongrondwettelijk
Het Duitse Federale Constitutionele Hof te Karlsruhe, ook bekend van de toetsing aan de Duitse grondwet van het ESM en het OMT programma van de ECB, heeft vandaag de kiesdrempel van 3 procent ongrondwettelijk verklaard. Dit betekent, dat zelfs kleine, radicale partijen die nu niet in de Bondsdag zitten, een verhoogde kans maken, dat zij in mei wel zetels in het Europarlement kunnen bemachtigen.
Voor een zetel is nu ruim 1 procent van de stemmen voldoende. Duitsland beschikt in het EP over 96 zetels. De rechtse NPD kreeg bij de Bondsdagverkiezingen 1,3 procent. Zij had geklaagd tegen de kiesdrempel op Europees niveau, samen met andere kleine partijen zoals de eurosceptische 'professorenpartij' AfD van de economen Hans-Olaf Henkel en Bernd Lucke. Ook de liberale FDP komt volgens de peilingen in het Europarlement. Bij de landelijke verkiezingen vorig jaar haalde zij, evenals de AfD, nèt de kiesdrempel van 5 procent niet, die voor de Bondsdag geldt.
Zonder kiesdrempel zou Duitsland bij de vorige Europese verkiezingen geen vijf, maar dertien partijen afgevaardigd hebben. "Met deze beslissing wordt er bij de Europese verkiezingen niet weer, zoals 5 jaar geleden, een grote groep stemmen van de tafel geveegd", zegt Thorsten Wirth, voorzitter van de Piratenpartij. Zijn partij viste 5 jaar geleden nog achter het net. Het besluit was uiteraard zeer tegen het been van de socialisten van de SPD, die daardoor minder zetels zullen bemachtigen.
Het Hof motiveerde haar uitspraak door er op te wijzen dat een parlement handelingsbekwaam moet zijn. Het EP is dat niet en hoeft geen regering te vormen, aldus de rechter. En zo is het maar net. Het EP is geen echt parlement en zit er in feite voor spek en bonen..