Marokkaanse Nederlander ronselde voor Syrië

Geen categorie26 mei 2013, 10:16

Wat een geluk dat die integratie zo goed verloopt.

Een Marokkaanse Nederlander is opgepakt in Marokko omdat hij daar jongeren ronselde voor 'de jihad' in Syrië. U geloof het niet, maar het was Nieuwsuur dat daar gisteravond als eerste over berichtte. Ongelooflijk, maar waar: blijkbaar vinden de media het tegenwoordig tóch verstandig om af en toe aandacht te spenderen aan dit soort onderwerpen.

Hoe dan ook, 28-jarige man was, zei hij zelf, op familiebezoek. Op 16 april werd hij echter opgepakt vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij ronselpraktijken.

Voor de AIVD kwam dat niet als een verrassing. De man - Alhassan Aacuk geheten - is namelijk lid van een extremistische organisatie Behind Bars geheten. Deze groep wordt al lange tijd verdacht van betrokkenheid bij de jihadgang naar Syrië. U kunt hier een video zien die ze hebben uitgebracht naar de 'vernederende' (pff) video die online werd gezet door een Amerikaan. Zie ook de tekst eronder waaruit duidelijk blijkt dat deze radicalen een bloedhekel hebben aan het westen, terwijl ze daar wél wonen. 

En dan nu het slechte deel van dit nieuws: in plaats van samen te werken met de Marokkaanse autoriteiten om uit te zoeken wat Aacuk allemaal heeft gedaan, en met wie, wil de Nederlandse staat hem graag "consulaire bijstand" verlenen. Marokko heeft daar geen zin in, en ontkent daarom gewoon dat Aacuk is opgepakt.

Daar laat Nederland het niet bij zitten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is, zo bericht De Telegraaf, 'druk bezig om met documenten te bewijzen dat de man over de Nederlandse nationaliteit beschikt'. Daarna wil BuZa hem dus actief steunen.

Let wel, het gaat hier niet om zomaar een man, maar om iemand die bekend is bij de AIVD.

Beste ministerie van Buitenlandse Zaken, is het misschien een idee dat u, nadat u hebt bewezen dat deze man een Nederlands paspoort heeft, samen gaat werken met Marokko om te zien of jullie elkaar misschien kunnen helpen? Uitwisseling van informatie, en dergelijke? Dat zou de AIVD ongetwijfeld ook prettig vinden omdat ze dan wellicht meer te weten komen over de manier waarop Behind Bars functioneert. Wel zo praktisch, vindt u niet?

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten