En Gerard Spong en het CIDI willen dat verbieden.
Het was gisteravond en vanochtend groot nieuws: er zijn mensen die weleens nazi-spullen te koop aanbieden op Marktplaats.nl. Denk daarbij aan SS-kleding, Hitler-poppen, riemen en dolken van de Hitler-Jugend, en ga zo maar door. Ja, er wordt flink gehandeld in dingen uit de Tweede Wereldoorlog.
Niet iedereen is daar blij mee. Sterker nog, bepaalde groepen en individuen eisen dat deze handel per direct eindigt:
De verkoopsite handelt volgens een recente telling in zon tweeduizend nazi-gerelateerde artikelen. In de uitzending van consumentenprogramma Kassa van vanavond stelt advocaat Spong dat Marktplaats hiermee in verboden spullen handelt. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil dat Marktplaats net als moederbedrijf eBay zijn verantwoordelijkheid neemt.
De Telegraaf (zie link boven het citaat) legt vervolgens uit dat de handel in deze spullen in strijd met de wet is (zie art. 137E van het Wetboek van Strafrecht).
We vinden het nazisme allemaal achterlijk en gevaarlijk. En ja, iedereen vindt dat de nazi's misdadigers waren: haters pur sang. Ook willen we ervoor zorgen dat dergelijke groepen nooit - maar dan ook echt nooit - meer aan de macht zullen komen; waar dan ook ter wereld.
Maar wat heeft dat in vredesnaam te maken met een verbod op de verkoop van nazi-artikelen? Je kan het illegaal verklaren om in die spullen te handelen, maar daarmee win je de strijd tegen die hatelijke ideologie niet. Je steekt je kop in het zand en pretendeert dat die denkwijze niet bestaat. Alleen een struisvogel vindt dat een verstandige manier om hiermee om te gaan.
Daar komt bij dat de nazi's zeker niet de enigen zijn die dit soort historische artifacten verzamelen. Er zijn bijvoorbeeld veel private verzamelaars in de wereld, die zulke stukken maar wat graag willen aanschaffen. Niet omdat ze de nazi-ideologie omarmen, maar omdat ze een collectie willen aanleggen van de geschiedenis van de mensheid. Helaas hoort het nazisme daar ook bij.
Die verzamelaars gebruiken die memorabilia vervolgens om de geschiedenis 'dichterbij' te brengen voor anderen. Ze stellen ze ten toon zodat jongere (en oudere!) generaties beter kunnen bevatten wat er toen werkelijk speelde; wat er gebeurde, hoe die mensen leefden en zich gedroegen, en wat voor kleding ze droegen. Het maakt het 'echter' en laat het dichterbij komen. Zo doen musea dat ook.
Juist door de verkoop in deze producten aan banden te leggen maak je het moeilijker om het verleden tot leven te wekken, de misdaden van de nazi's 'echt' te maken, en het nazisme als ideologie te bestrijden. In plaats van automatisch op te springen en 'verbod!' te roepen, doen het CIDI en de heer Spong er verstandig aan om eerst maar eens goed na te denken over deze materie. Als ze dat doen zullen zij ongetwijfeld tot dezelfde komen als ik: die handel moet gewoon vrij worden gelaten. Een verbod lost op zijn best niets op, en maakt het op zijn slechtst zelfs erger.