Na de gruwelijke aanslag op een groep agenten in Parijs eist presidentskandidate Marine le Pen dat de Franse regering weer grenscontroles instelt. En daar heeft ze, in ieder geval de komende dagen, best een punt. Het was donderdagavond voor de zoveelste keer raak in
Frankrijk. Een man, waarschijnlijk een radicale moslim met ISIS-banden, opende het vuur op een groep agenten en doodde daarbij één van hen en verwondde drie anderen, waaronder een toevallige passant.
Deze aanslag komt op een zeer gespannen moment voor Frankrijk, aangezien de Fransen over twee dagen, op zondag, naar de stembus mogen om hun keuze voor president bekend te maken. Zoals het er nu naar uitziet gaat
Front National-kandidaat Marine le Pen daar de meeste stemmen halen, maar door het Franse kiessysteem zal ze het dan moeten opnemen in een één-op-één-race met de nummer twee, tenzij ze meteen meer dan 50% van de stemmen haalt - wat een onmogelijke opgave is. In die tweede ronde zal ze het waarschijnlijk afleggen tegen de socialist Emmanuel Macron.
Uit respect voor de slachtoffers van deze gruweldaad hebben de kandidaten hun campagnes stilgelegd. Dat betekent echter niet dat Le Pen niet nog wat aanbevelingen kan doen richting de huidige regering voor het verbeteren van de veiligheid in Frankrijk - wat natuurlijk wel een beetje een verkapte vorm van campagnevoeren is, maar goed. Haar belangrijkste boodschap was deze:
Oftewel: dicht met de grenzen, en als vanouds weer controleren wie er Frankrijk binnenkomt en uitgaat. Weg met
Schengen dus. Van zo'n oproep kun je verschillende dingen vinden - ik loop er zelf nog niet geheel warm voor - en hoewel ik het daadwerkelijke nut van zulke controles betwijfel (de meesten zijn toch al binnen) zou het als tijdelijke maatregel nog niet eens zo'n gek idee zijn, al is het maar om het veiligheidsgevoel in Frankrijk tijdens de verkiezinen op een peil te houden dat uitnodigt tot een stembusgang. De komende dagen dus even tenminste flink strenger zijn aan de grens kan dus zeker haar vruchten afwerpen, zelfs al is het onwaarschijnlijk dat het echt een hoop zal uithalen qua terrorismepreventie. Bied het Franse volk tot aan de verkiezingen een gevoel van veiligheid, en kijk daarna, op basis van de uitslag, welk beleid zij verder wensen te zien qua grenzen.