In de week van Prinsjesdag vormde zich een links blok in de Tweede Kamer en dienden PvdA, SP en GroenLinks een tegenbegroting in als antwoord op de initiatief-begroting van Rutte 3. Nu de stemmingen voor de deur staan blijkt er een afhaker te zijn: GroenLinks! Kamerleden van de partij hebben aan de Telegraaf laten weten dat zij "voor de begroting van Mark Rutte" stemmen. Daarmee laat GroenLinks haar linkse vrienden definitief in de steek.
De subversieve methoden van GroenLinks komen linkse kiezers ongetwijfeld de keel uit. Waar men eerst nog dacht te kunnen rekenen op de Klaver-divisie daar blijkt deze niet alleen vertraagd, maar gewoon rechtsomkeert te maken. Letterlijk, want als GroenLinks zo eenvoudig met de initiatief-begroting instemt, wordt het knap lastig om nog wijzigingen aan te brengen. Immers helpt de fractie-Klaver Rutte zo even aan een meerderheid.
Volgens GroenLinks-Kamerlid Snels is de begroting van Rutte niet zo slecht:
"Ik kan het niet verkopen dat we de begroting weg zouden stemmen"
Vreemd, sinds wanneer is dat zo? Sinds het indienen van het begrotingsvoorstel of pas enkele dagen daarna?
We weten het niet zeker, maar het is op z'n zachtst gezegd bizar dat de partij van Jesse Klaver eerst met de SP en de PvdA een tegenbegroting indienen, om vervolgens lekker laf in te stemmen met het voorstel van de coalitie. En GroenLinks geeft haar stem goedkoop weg: Rutte wil slechts éénmalig extra investeren. En een éénmalige investering zet weinig zoden aan de dijk.
In het Nederlandse onderwijs zijn toch echt structurele wijzigingen noodzakelijk. Zo is het bijvoorbeeld urgent om op korte termijn het lerarentekort te verzachten, maar het aannemen van extra arbeidskrachten is een structurele (en niet een incidentele) investering. Met andere woorden: GroenLinks wil het lerarentekort helemaal net oplossen! En verraadt met haar streken de SP en de PvdA.