"Jessias" Klaver heeft de hooggespannen verwachtingen niet waargemaakt. GroenLinks werd niet de grootste partij op links, en ondanks Klavers jonge leeftijd zijn er minder jongeren gaan stemmen dan vijf jaar geleden. Volgens veel media is GroenLinks dé winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. Lijsttrekker
Jesse Klaver leidde de partij van 4 naar 14 zetels, een record. Geen enkele andere partij kreeg er zoveel zetels bij. Oppervlakkig beschouwd is Jesse Klaver dus hét politieke succes van de afgelopen
verkiezingen. Maar wie iets verder kijkt, ziet dat Klaver niet heeft voldaan aan de twee belangrijkste verwachtingen die aan hem werden gesteld.
Klaver vertelde duizenden fans bij zijn toespraak in Afas Live in de week voor de verkiezingen, dat GroenLinks de
grootste partij van Nederland kon worden. Hij riep linkse Nederlanders op om zich achter GroenLinks te scharen om de verkiezingsoverwinning te bereiken. Nu is dat natuurlijk campagnetaal, maar vrijwel iedereen verwachtte dat GroenLinks toch op zijn minst de
grootste partij op links zou worden. De SP kampte immers met tegenvallende peilingen, en de PvdA was volledig ingestort. Als grootste linkse partij zou GroenLinks een nieuw links geluid kunnen vertolken, was de verwachting.
Wat blijkt? Niet GroenLinks maar de SP is de grootste linkse partij. Beide partijen hebben 14 zetels gehaald, maar de Socialistische Partij heeft meer stemmen gekregen dan GroenLinks. Klavers droom om van GroenLinks de grootste partij op links te maken, is dus in duigen gevallen.
Maar dat is nog niet alles: voorafgaand aan de verkiezingen roemden veel media het enthousiasme dat Klaver losmaakte onder jonge kiezers. En het moet gezegd: Jesse Klaver organiseerde coole "meetups" waar duizenden, veelal jonge, kiezers op afkwamen. Linkse media roemden de jeugdige uitstraling van Klaver en zijn knappe uiterlijk: eindelijk een politicus die jongeren aanspreekt! De verwachting was dan ook dat er in 2017 veel meer jongeren zouden gaan stemmen dan bij de laatste verkiezingen in 2012. Ook Jesse Klaver zelf was hiervan overtuigd. Bij zijn speech op 15 maart
zei hij:
"Wat ben ik blij met de opkomst. Dat is de eerste overwinning van iedereen. We kennen nog niet alle cijfers, maar ik durf te stellen dat meer jongeren dan ooit naar de stembus zijn gegaan en dat is pure winst!"
Maar ook deze verwachting wist Jesse Klaver niet waar te maken. De opkomst onder jongeren bij de stembus was
slechts 66 procent – vier procent
minder dan bij de vorige verkiezingen. Een teleurstellend resultaat, zeker gezien het feit dat de algemene opkomst met meer dan 80 procent de hoogste was sinds 2006. Er hebben inderdaad veel jongeren op GroenLinks gestemd, maar de opkomst is veel lager dan bij eerdere verkiezingen.
Volgens de linkse media zou GroenLinks de grootste linkse partij worden, en zouden veel meer jongeren naar de stembus gaan. De feiten wijzen echter uit dat GroenLinks minder stemmen heeft gekregen dan de SP en dat de opkomst onder jongeren fors lager is geworden. De hype rond Jesse Klaver had meer te maken met wishful thinking van linkse redacteuren dan met de werkelijkheid.