Basisscholen in de vijf grote steden houden rekening met een noodscenario. Zij gaan ervan uit dat door het lerarentekort kleuters pas op hun 5de naar de basisschool kunnen! Dat meldt Het Parool. Mede door het feit dat de leerplicht pas geldt vanaf 5 jaar is het goed mogelijk dat kleuters langer op de
kinderopvang moeten blijven vanwege het aanhoudend lerarentekort. Dit bericht fungeert dan ook meer als een waarschuwing voor de politiek dat het binnenkort echt flink mis kan gaan.
Er wordt gesproken over 'lapmiddelen' als onbevoegde leraren voor de klas te laten staan, klassen naar huis sturen en zelfs van een vierdaagse schoolweek. Het is overduidelijk dat er snel rigoureuze actie moet worden ondernomen want het tekort groeit alleen maar!
Naast het tekort is er ook het probleem van verstikkende regelgeving die het lastig (of zelfs onmogelijk) maakt voor schoolbesturen om met de huidige situatie om te gaan. Ton Groot Zwaaftink, voorzitter van het college van bestuur van de Rotterdamse Vereniging voor Katholiek
Onderwijs (RVKO) zegt:
“In andere landen krijgen kinderen veel minder uren les en toch behalen ze dezelfde onderwijsresultaten. Daar moeten we van leren.”
Nu klinkt dat op zich interessant. Maar wanneer er even later in het artikel gesproken wordt over het schrappen van vakken en ploegendiensten voor leerkrachten, dan pakt dat denk ik vrij snel zeer slecht uit.
Een kwestie van meer geld naar onderwijs is niet het volledige antwoord. Voor een groot deel heeft het ook te maken met de manier waarop een leraar geacht wordt zijn vak uit te voeren, wat nogal een bureaucratische hel kan zijn.