Leestips! De zaterdagbijlage van 31 mei 2014

Geen categorie31 mei 2014, 10:00

Op zaterdagen zal de redactie van DDSFI proberen u wekelijks een portie leesvoer voor het weekend mee te geven:

Tien artikelen die wij gaande de week selecteren uit de vloed van stukken over 'de toestand in de wereld': onze Zaterdagbijlage. Soms zullen dit artikelen zijn over zaken die niet aan bod zijn gekomen, andere vertegenwoordigen een visie die niet de onze is, maar desalniettemin van belang om kennis van te nemen en weer andere zijn bedoeld als 'kennisoverdracht'.

 

1. Wirtschaftspolitik und TTIP.

Op de site van Alternative für Deutschland worden enkele vragen over het vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU nader toegelicht. Waarom doen Nederlandse politieke partijen dat niet zo grondig?

2. Angst in Athene.

Indrukwekkende video reportage over de echte toestand in Athene. De EU zou toch voorspoed en werk brengen?  Athene wordt geregeerd door angst. De angst om alles te verliezen. Intussen groeit de kloof tussen arm en rijk, en daarmee ook de aanhang van de ultrarechtse Gouden Dageraad. Fotograaf Daimon Xanthopoulos en radiomaker Jacqueline Maris schetsen een portret van een grimmige stad.

3. Data problems with Capital in the 21st Century.

Forse kritiek van FT onderzoeksjournalist Chris Giles op Piketty's gebruikte data voor diens boek over inkomensongelijkheid.

4. A New Critique of Piketty Has Its Own Shortcomings.

Justin Wolfers van de NYT bekritiseert die kritiek weer. En ook Paul Krugman stelt op zijn blog dat inkomensongelijkheid bepaald niet is afgenomen, integendeel.

5. Crisis of the Eurocrats

Paul Krugman legt in deze column het wantrouwen in 'onafhankelijke' euro/technocraten bloot.

6. Oud-hoofdeconoom ECB: “Ons geldsysteem is pure fictie”.

Voormalig Bundesbank en ECB-directielid Jürgen Stark geeft zijn (harde) mening over ons huidig financieel stelsel.

7. Warnschuss für Europas Elite.

Uitstekende column van FAZ-redacteur Holger Steltzner over de betekenis van de winst van eurokritische partijen voor 'Europa'.

8. Waarom de Fransen een zwakkere euro gaan afdwingen.

Bruno de Haas, auteur van 'Laat de Leeuw niet in z'n hempie staan, waarom de euro ons zal opbreken' legt op FTM uit waarom de Fransen alleen kunnen overleven bij een lagere eurokoers.

9. Europa: „Putsch einer kleinen Elite gegen den demokratischen Staat“ .

Ondanks dat de redactie hier niet gelooft in Bilderberg-samenzweringstheorieën (het is immers niet onlogisch dat de wereldelite één keer per jaar bij elkaar komt om zaken internationaal te bespreken en af te stemmen), is deze boekbespreking van de Duitse onderzoeksjournalist Jürgen Roth van belang, omdat hij aantoont dat er besluiten worden genomen, die tegen het algemeen belang ingaan en die buiten de democratische controle om worden doorgevoerd.

10. Nederlandse stem voor Brussel telt veel minder dan Oost-Europese stem.

Robert Giebels van De Volkskrant legt uit dat de EP-verkiezingen lijken op het kiesmannenstelsel in de VS. Om het scherp te stellen: als er maar 1 Slowaak gaat stemmen tegenover 1 miljoen Nederlanders, dan krijgen beide landen elk toch 1 zetel in dat fopparlement.

Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten