Le Pen en Wilders komen toch een partij tekort

Geen categorie13 jun 2014, 10:15

De Litouwse eurosceptici blijven liever bij Nigel Farage. Intussen sluit Alternative für Deutschland zich aan bij de Britse Conservatieven.

Zo'n drie weken na de Europese Parlementsverkiezingen zijn de twee grootste eurosceptische blokken min of meer compleet. Europa van Vrijheid en Democratie, dat door de United Kingdom Independence Party van Nigel Farage wordt aangevoerd, heeft mogelijk nog genoeg leden uit andere landen over om als een formele groep verder te gaan, als de Sverigedemokraterna en de Italiaanse Vijfsterrenbeweging in ieder geval de knoop doorhakken en zich bij Farage aansluiten. (De laatste vroeg het kiezers in een online peiling en die stemden overweldigend voor aansluiting bij Farage.) UKIP blijft met 24 zetels wel erg dominant binnen de fractie. Dat verklaart waarom wellicht waarom de Deense Volkspartij, de Finse Partij (voorheen de Ware Finnen) en het Italiaanse Lega Nord juist uit de groep stappen.

De Deense en Finse nationalisten sluiten zich aan bij de Europese Conservatieven en Hervormers, de antifederalistische fractie die in 2009 werd opgericht door de Britse Conservatieven en de Poolse oppositiepartij Recht en Rechtvaardigheid. De ChristenUnie maakt deel van deze fractie uit en dankzij de hernieuwde lijstverbinding naar verwachting binnenkort ook de SGP. Gisteren trad de Duitse anti-europartij Alternative für Deutschland toe. Daarmee komen de hervormers op 62 zetels uit. Dat is meer dan de liberalen! De derde grootste partij in het Europarlement is voortaan een groep die zich verzet tegen verdere Europese integratie.

De Italiaanse separatisten sluiten zich juist aan bij de fractie van Marine Le Pen en Geert Wilders. Ook het Vlaams Belang en de Oostenrijkse FPÖ willen met de patriotten in zee. Eergisteren werd bekend dat het Poolse Congres van het Nieuwe Rechts (KNP), dat vier zetels won, zich bij de groep aansluit: een partij met nogal uiteenlopende standpunten. Zo willen de Polen belastingen verlagen en drugs legaliseren. Tegelijkertijd vindt de partijleider dat vrouwen het kiesrecht moet worden ontnomen en is de KNP tegen het homohuwelijk. Dat is het Front National ook, maar die pleit nog niet, zoals de KNP, voor herinvoering van de doodstraf.

Ook zou de Litouwse Orde en Gerechtigheid-partij bereid zijn met Le Pen en Wilders in zee te gaan, maar de volgende dag ontkende die beweging ook maar gesprekken met de twee te hebben gevoerd. De woordvoerder van Orde en Gerechtigheid leek zelf ook in verwarring. "We zitten nog altijd bij de EVD," de groep van Farage. "Meneer Paksas," de partijleider, "heeft nog niet besloten om van groep te wisselen, dus zitten we nog steeds in de EVD. We zijn het aan het aan het bespreken, maar misschien blijven we nu waar we zijn." Lekker duidelijk!

De Litouwers hebben twee Europese parlementszetels, maar zijn, naar het schijnt, verdeeld. Rolandas Paksas, de leider, is vrij rechts en eurosceptisch. Valentinas Mazuronis, die in eigen land ook minister van Milieu is, zou aansluiting zoeken bij de liberale fractie ALDE.

Le Pen en Wilders hebben genoeg parlementsleden om hun groep te vormen. Wat ze nodig hebben is extra leden uit minstens een ander land. Als Mazuronis zijn partij verlaat, is dat voor Le Pen en Wilders geen probleem. Ze hebben eigenlijk maar een zetel meer meer nodig, als ze maar op de nodige zeven nationaliteiten uitkomen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten