De kans op een anti-EU-fractie met Le Pen en Wilders erin wordt met de dag kleiner.
Hoewel Geert Wilders zelf hartstikke optimistisch is over de vorming van een anti-EU-fractie in het Europees parlement met Marine Le Pen van Front National, ziet het er toch niet zo goed uit voor de PVV-leider. De reden: Wilders en Le Pen hebben gesproken met drie andere partijen (Lega Nord, FPÖ, Vlaams Belang) die mee willen doen met die fractie. Dat is niet genoeg.
In totaal zijn er zeven fracties uit zeven verschillende landen nodig om een Europese fractie te vormen om subsidie te kunnen krijgen en om echt een vuist te kunnen maken in Brussel. Dat zijn nu eenmaal de regels van het Europees parlement. Er moeten dus nog twee partijen bij. In eerste instantie hadden Wilders en Le Pen gerekend op de Slowaakse nationalisten en de Zweden Democraten.
De beoogde partner uit Slowakije heeft de kiesdrempel niet gehaald en de Zweedse eurosceptici willen, net als de Deense Volkspartij, liever samenwerken met UKIP-leider Nigel Farage in de Europese EFD-fractie. De Italiaanse Vijfsterrenbeweging van Beppo Grillo gaat eveneens in zee met Farage. De ene na de andere eurosceptische partij kiest voor de charismatische Farage en niet voor Le Pen en haar antisemitische vader.
Het wordt dus erg lastig voor Wilders en Le Pen om een eigen eurosceptische fractie te vormen. Sterker nog, de kans daarop slinkt iedere dag. Wilders heeft er overigens nog steeds vertrouwen in dat het gaat lukken: "Misschien niet morgen, maar wel in de komende weken." De vraag is: met wie? Er blijven niet veel fracties over waar mee kan worden samengewerkt.
Mijn voorspelling: die fractie komt er niet (tenzij er wordt gekozen voor hardcore-neonazi-partijen). Kortom, Wilders' partij moet noodgedwongen opnieuw vijf jaar langs de zijlijn staan in Brussel, bij de Niet-Ingeschrevenen. Misschien moet 'ie volgende keer toch proberen de banden aan te halen met Farage en zijn partij. Maar dan zal Wilders eerst wel een tikje gematigder moeten worden. Inderdaad, die kans is uitermate klein. Nou ja, hij heeft in ieder geval vijf jaar de tijd om eens goed na te denken over met wie hij de volgende keer in zee wil.