Hulde voor het CDA-Kamerlid.
Parlementariër Ad Koppejan liet eerder
al weten alles behalve gecharmeerd te zijn van Greenpeaces 'ludieke actie' om houten zeepaarden in de Noordzee te dumpen. Hierdoor brengen deze radicale milieuactivisten immers de levens van vissers in gevaar.
Indien vissers schade ondervinden door deze actie, zei Koppejan, moet Greenpeace financiëel aansprakelijk gesteld worden.
Een prima sentiment natuurlijk. Nog mooier is dat Koppejan het niet bij woorden laat. Zo diende hij gisteren Kamervragen in om het kabinet te dwingen te reageren op de criminele activiteiten van Greenpeace. Hierin stelt hij onder andere dat "het eigenmachtig optreden van Greenpeace" als "onrechtmatig en ondemocratisch veroordeeld dient te worden". Van de verantwoordelijke staatssecretarissen wil hij graag weten of ze het daarmee eens zijn.
Met andere woorden: het CDA dwingt het kabinet om zich uit te spreken over de strategieën waar Greenpeace zich van bedient. Een prima ontwikkeling, me dunkt.
Hulde dus voor Koppejan; we hebben de man in het verleden verscheidene malen bekritiseerd, maar hier bewijst hij dan toch uit het goede hout gesneden te zijn.
Hier de vragen:
Vragen van het lid Koppejan (CDA) aan de staatssecretarissen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en van Infrastructuur en Milieu over het dumpen van zware stenen door Greenpeace op Klaverbank (ingezonden 22 juni 2011)
1. Hebt u kennisgenomen van het bericht dat Greenpeace standbeelden met zware stenen dumpt op de Klaverbank in het Nederlandse deel van de Noordzee? 1)
2. Deelt u de mening dat besluitvorming over de te beschermen gebieden en zeereservaten in het parlement thuishoort en dat het eigenmachtig optreden van Greenpeace daarom als onrechtmatig en ondemocratisch veroordeeld dient te worden?
3. Bent u van mening dat het storten van zware stenen in beginsel verboden is op basis van de Wet milieubeheer, de Wet beheer rijkswaterstaatwerken en de Wet verontreiniging zeewater, dat dit tevens gevaar kan opleveren voor vissers die in dat gebied vissen en dat er derhalve sprake is van een onrechtmatige daad waartegen direct opgetreden dient te worden?
4. Bent u bereid om direct actie te ondernemen en de kustwacht in te schakelen om verdere schade in het gebied te voorkomen?
5. Bent u van mening dat Greenpeace ook financieel aansprakelijk gesteld dient te worden voor de veroorzaakte schade, onder andere mogelijke schade aan de netten van vissersschepen en gederfde inkomsten voor vissers wanneer visgronden ontoegankelijk gemaakt worden? Zo, ja welke acties gaat u ondernemen om Greenpeace financieel aansprakelijk te stellen?
1) de Volkskrant 21 juni