Komt er een beurscrash á la 1987?

Geen categorie20 aug 2014, 9:29
Ik ben het niet vaak oneens met Tyler Durden van Zerohedge, maar dit keer wel.
Tyler citeert, met instemming neem ik aan, de succesvolle Amerikaanse fondsmanager John Burbank. Dit beleggersfenomeen slaagde er in om zijn fonds, Passport Capital, in minder dan 15 jaar tijd te laten groeien van $ 800.000 naar $ 3,9 miljard. Volgens Burbank gebeurt er tegenwoordig veel dat het BBP van staten steeds lager maakt. Op zich geen goed teken voor economische groei inderdaad. Maar volgens Burbank zal een crash van de aandelenmarkten er niet komen door een zwak vooruitzicht van de economie, maar vooral door een gebrek aan liquiditeit, vooral in de VS.
Ik weet niet waar Burbank dit vandaan haalt eerlijk gezegd. Hij doelt waarschijnlijk op de reeds ingezette en voorgenomen verdere 'tapering' van de FED. Of misschien bedoelt hij dat de kasposities van veel middlesized, non-listed companies in de VS beter kunnen, en daar heeft hij wel een punt. Maar die niet-beursgenoteerde bedrijven hebben weer niets met de beurs te maken. Maar geldt die liquiditeitskrapte ook voor de grote beursfondsen?  Hebben die een gebrek aan liquiditeiten? Niet echt. Vele beschikken zelfs over goed gevulde oorlogskassen, zoals pharmagigant Pfizer, die maar liefst $ 70 miljard in kas heeft en recent een -vooralsnog mislukt-  vijandig overnamebod heeft gedaan op branchegenoot Astra-Zeneca. Of wat dacht u van Apple? Of Google? Ik bedoel maar.
Daar komt bij, dat de situatie in 1987 een hele andere was dan nu. Toen was er geen eurocrisis, bestonden er geen plannen voor een New Development Bank van de BRICS-landen, stond de petro-dollar niet onder druk, was er geen sprake van valutaire onzekerheid zoals beleggers die thans ervaren en was er eveneens geen sprake van geo-politieke spanningen zoals we die nu kennen. Kortom, een totaal andere situatie vergeleken met nu.
Wat er toen wel was, en dat heeft in zekere zin, maar weer niet helemaal, overeenkomsten met het heden, was een ongebreideld optimisme in méér, méér, méér. Meer winst, meer rendement, meer 'fees'. Datzelfde optimisme lijkt nu ook te heersen onder veel beleggers en -vooral- analisten. Lijkt, maar schijn bedriegt. De huidige hoge koersen zijn een gevolg van het feit dat beleggers ergens heen moeten met hun geld. De obligatiemarkten zijn 'bear', de opkomende markten hebben de laatste tijd eveneens veel van hun aantrekkelijkheid verloren en er is door het Westen voorlopig een behoorlijke olie en gasreserve gevormd, zodat de spanning in het Midden-Oosten niet direct tot torenhoge olieprijzen en onrust op de beurzen leidt.
Als er al een crash komt, dan zal die in niets lijken op die van 1987, althans niet voor wat oorzaken betreft. Er kan wel een crash komen als die bizarre handelsoorlog tussen de VS en EU aan de ene, en Rusland aan de andere kant zich verdiept en verbreedt en langdurig van aard dreigt te worden. Maar laten we hopen dat sommigen op deze aardkloot op tijd hun gezonde verstand herwinnen.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten