Terwijl Rutte 3 de Nederlandse kolencentrales wil sluiten, investeren bedrijven en pensioenfondsen in Poolse

Geen categorie04 aug 2019, 11:00

In Polen heeft de regering het voorstel om klimaatbeleid te voeren en CO2-reductie in 2050 te realiseren afgewezen. Omdat Nederland wél kolencentrales sluit, zoeken Nederlandse bedrijven hun geluk in het buitenland: ze investeren massaal in de bouw van Poolse kolencentrales, via Trouw.

De vraag naar energie neemt niet af en bedrijven als Nationale Nederlanden en ING zien kansen in de Poolse kolensector. Het gaat om bedragen tot wel 500 miljoen euro en soms zelfs nog meer. En terwijl in Polen kolencentrales worden bijgebouwd en beginnen met de uitstoot van dampen, houdt het kabinet Rutte 3 krampachtig vast aan de doelstellingen van de bizarre Klimaatwet en de plannen van het Klimaatakkoord.

Zo wil Rutte 3 de Amsterdamse kolencentrale aan de Hemweg sluiten. Maar tegelijkertijd vragen huishoudens wel om warmte en energie en worden we door Mark Rutte gedwongen arm gehouden wanneer Nederland binnenkort energie moet importeren als het gasnet wordt ontmanteld en de kolencentrales sluiten. Grappig is wel dat de genoemde Nederlandse bedrijven die in kolen investeren nog steeds bang zijn voor de groene publieke opinie. Han van der Hoorn van pensioenfonds PGGM impliceert dat bedrijven soms ook voorstellen afwijzen om 'ecologische redenen':

“Wij stemden vorig jaar tegen de bouw van een nieuwe kolencentrale op een buitengewone aandeelhoudersvergadering van het Poolse Enea. Met driekwart van de stemmen vóór werd het voorstel toch aangenomen."

Dat de bedrijven kolencentrales bouwen kan hen echter niet worden verweten. Volgens pensioenspecials Wojciech Otto is het gewoon bittere noodzaak:

"Het zijn niet de harde randvoorwaarden die pensioenfondsen ertoe aanzetten in mijnen te beleggen of in energiebedrijven met mijnen in hun structuur”. De hoogleraar economie aan de universiteit van Warschau vervolgt: “Ze zijn bang dat hun resultaten minder goed zullen zijn als ze niet evenveel in kolenbedrijven beleggen als andere pensioenfondsen."

Mensen blijven op mondiale schaal enorme hoeveelheden nageslacht verwekken waardoor de vraag naar energie enkel zal toenemen. In Nederland zou men kunnen kiezen voor een scenario van gestroomlijnde demografische krimp, maar terwijl men de mond vol heeft van 'het klimaat' wordt de belangrijkste variabele (bevolkingsomvang) handig vermeden in het publieke debat.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten