Kijk mee: debat over EU-salarissen

Geen categorie29 mei 2013, 12:27
In dit theater.
Dames en heren, klikt u om 14:15 uur vanmiddag even op deze link. De Tweede Kamer debatteert vandaag namelijk over de salarissen die EU-ambtenaren ontvangen.
Vaste lezers van DDS weten dat, hoewel PvdA en VVD het allemaal wel prima vinden dat de EU uw en mijn belastingcenten gebruikt om de eigen ambtenaren flink te verrijken, de oppositie daar net een tikkeltje anders over denkt. Zoals gebruikelijk wordt de revolte geleid door Pieter Omtzigt, Kamerlid voor het CDA.
De minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, moet vandaag tekst en uitleg geven over de situatie in Brussel. Klopt het dat ruim 3.000 Europese technocraten bruto meer verdienen dan onze premier, en dat het er netto nog veel meer zijn? Dit laatste komt doordat de EU ambtenaren ook op andere wijzen beloont. Zo betalen ze tussen de 8% en 45% belasting, krijgen ze mooie toeslagen (voorbeeld: 16% voor het wonen in Brussel), en genieten ze een geweldige regeling wat betreft de kinderbijslag (350 euro per maand, in Nederland is dat 70 euro).
Hoewel het natuurlijk alleraardigst is dat Timmermans dit debat nu ein-de-lijk wil voeren, had Omtzigt het wel een beetje gehad met het lange wachten op antwoorden. Daarom heeft hij de permanente vertegenwoordiger van de EU zelf maar even aangeschreven. Die had namelijk onlangs een memo online gezet (PDF) waarin hij uitlegde dat het allemaal wel meeviel in Brussel. Sterker nog, redeneerde de EU-gezant, over 35 jaar is het in Brussel net zo geregeld als in Nederland.
Een voorbeeld, rond het jaar 2050 moeten EU-ambtenaren tot hun 65e blijven werken. Dat is in Nederland nu ook zo, dus wat is het probleem precies?
Leuk geprobeerd, maar daar trapt de Nederlandse lezer natuurlijk niet in. Over 35 jaar moeten wij tot onze 70e of 71e verjaardag doorwerken. De EU wordt over 35 jaar niet net zoals Nederland van over 35 jaar, maar zoals het Nederland van 35 jaar ervoor.
Een tweede voorbeeld is de pensioenregeling zelf. Volgens de vertegenwoordiger bouwen EU-medewerkers jaarlijks slechts 1,9% op. Voor Nederlandse ambtenaren is dat 2,05%. Dat is, zou je denken, inderdaad een aardig verschil. Het probleem? De EU'ers hebben een eindloonstelsel, de Nederlanders een middelloonstelsel. Vanaf 1 januari j.l. bouwen Nederlandse ambtenaren pensioen op dat ingaat op hun 67e. Verder is het pensioen van het ABP gekort en dreigt er zelfs nog een tweede korting ook voor de opgebouwde rechten.
Is dat in Brussel dan ook zo? Neen, natuurlijk niet. Daar gelden immers andere regels, hoe de permanente vertegenwoordiger er ook omheen probeert te draaien.
U gelooft het niet, maar Omtzigt neemt dan ook geen genoegen met de nietszeggende en zelfs ronduit misleidende uitleg van de vertegenwoordiger. Hij is van mening dat, ook omdat er vanuit Den Haag weer 500 miljoen euro extra overgemaakt wordt aan Brussel omdat men daar een 'tekort' heeft, men eerst maar moet onderzoeken of er manieren zijn waarop de EU zelf kan bezuinigen. 
Als gezegd kunt u dit debat vanmiddag, vanaf 14:15 uur, hier kijken. Doen! Zeker ook omdat Timmermans al eerder heeft laten weten dat hij de Europese Commissie niet heeft kunnen overtuigen van het Nederlandse standpunten inzake bezuinigingen op de ambtenarij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten