shutterstock 2479539587
PVV en NSC laten minister Mona Keijzer (BBB) keihard vallen. Foto: Orange Pictures / Shutterstock.com

Keiharde afgang voor Keijzer: coalitie torpedeert broodnodige huurruimte

Politiek16 apr , 13:00
Wat zich vandaag in Den Haag afspeelt, is niets minder dan een vernedering van jewelste voor minister Mona Keijzer (BBB) én een klap in het gezicht van iedere particulier die wil verhuren én iedere woningzoekende in Nederland. Haar plan om particuliere verhuurders wat meer lucht te geven — door huren te mogen verhogen — wordt afgeschoten door haar eigen coalitiegenoten. De PVV. NSC. Ze vallen haar publiekelijk af, nog vóór het debat goed en wel begonnen is.
En dat terwijl de feiten glashelder zijn: het woningaanbod droogt op, particuliere verhuurders haken massaal af, en de betaalbare huursector staat op instorten. Maar in plaats van gezond verstand en realiteitszin krijgen we wéér ideologisch gehuil over “betaalbaarheid” van partijen die zich inmiddels gedragen als economische kleutersklassen met socialistische reflexen.

30.000 huurwoningen verdwenen – en de Kamer doet alsof er niets aan de hand is

Sinds de invoering van de zogenaamd ‘Wet betaalbare huur’ — dat prestigeproject van PvdA’er Hugo de Jonge — zijn er meer dan 30.000 particuliere huurwoningen van de markt verdwenen. Dat is geen mening, dat zijn feiten uit het Kadaster.
Verhuurders trekken zich terug. Ze kunnen of mogen geen tijdelijke contracten meer aanbieden. Ze mogen niet meer rekenen met marktconforme prijzen. En dus verkopen ze hun huizen. Logisch.
Keijzer zag dit gebeuren en probeerde te redden wat er te redden viel: met een plan om iets meer ruimte voor hogere huren te creëren, zodat particuliere verhuurders niet allemaal gillend afhaken. Een plan dat geen verplichting was, geen plicht, maar gewoon een beetje zuurstof in een verstikkend systeem.

PVV en NSC blunderen als socialistische leken

Dat de linkse oppositie tegen is, is geen verrassing. Maar dat nota bene de PVV en NSC — coalitiepartners! — hun eigen minister publiekelijk afvallen, is werkelijk stuitend.
PVV-Kamerlid Mooiman roept dat de huren juist omlaag moeten. Serieus? In een woningmarkt waarin mensen maanden of jaren op een woning moeten wachten, waarin het aanbod keldert, en waarin investeerders het land uit vluchten?
En NSC-Kamerlid Welzijn vindt het “te vroeg” om de wet aan te passen. Ondertussen verdwijnen er maandelijks honderden woningen van de huurmarkt, maar ja — “te vroeg.” En als klap op de vuurpijl verdedigt ze dat door te zeggen dat verkochte woningen starters zouden helpen. Alsof starters tegenwoordig nog iets kúnden kopen, met torenhoge rentes, bizarre prijzen en eindeloze wachttijden.
Dit is geen beleid. Dit is economisch wanbeheer verpakt in moreel geneuzel.

Keijzer afgedroogd – coalitie kraakt

En dan Keijzer zelf. Haar plan was een van haar weinige concrete pogingen om écht in te grijpen op een woningmarkt die kapotgereguleerd is. Ze probeerde te corrigeren wat Hugo de Jonge heeft aangericht. En wat krijgt ze? Een dolk in de rug van haar eigen collega's.
Dit is geen gewone politieke tegenslag. Dit is een openbare afgang. Een vernedering op het podium van de parlementaire besluitvorming. En nog gênanter: ze had dit kunnen zien aankomen. PVV en NSC maken zichzelf onbetrouwbaar als coalitiepartners door zo'n cruciaal beleidsvoorstel op voorhand onderuit te halen.
Dit kabinet staat nog maar net, en het is nú al intern aan het instorten. Terwijl Nederland brandt.

Verhuren moet weer lonen — of de wooncrisis wordt permanent

Particuliere verhuurders zijn geen vijanden van de samenleving. Het zijn vaak gewone mensen die één of twee woningen verhuren als pensioenvoorziening, of omdat ze ooit zijn gaan samenwonen en een huis overhouden. Die mensen worden nu weggejaagd.
De politiek creëert daarmee een markt waar nog slechts institutionele beleggers overblijven, óf helemaal niemand meer wil investeren. Het gevolg? Een ramp voor huurders. Minder aanbod, hogere zwarte huren, méér schimmige onderhuur en illegale praktijken.
Zonder aantrekkelijk verhuurklimaat géén gezonde huurmarkt. Punt.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun DDS! De Dagelijkse Standaard vecht tegen de stroom in en brengt u het nieuws en de opinie die de mainstream media vaak voor u verzwijgen. Maar dit belangrijke werk kost geld en wij zijn volledig afhankelijk van de steun van onze lezers. Wilt u dat wij doorgaan? Help ons dan met een donatie via BackMe! Elke bijdrage, groot of klein, helpt ons om uw stem te blijven vertegenwoordigen en de strijd voor een écht rechts geluid voort te zetten. Doneer nu via: https://dds.backme.org/

Tijd voor harde keuzes – of tijd om op te stappen

Als dit kabinet dit soort maatregelen niet eens door het eigen parlement krijgt, dan moet men zich serieus afvragen wat er nog te redden valt. Want wat is het alternatief? Wéér duurdere woningen. Wéér minder aanbod. Wéér uitstel en achteruitgang.
De PVV en NSC moeten ophouden met sociaal-economisch amateurisme. Je kunt niet aan de ene kant roepen dat je de woningmarkt wil herstellen, en aan de andere kant élke maatregel die daarbij hoort torpederen.
En als Mona Keijzer geen steun krijgt voor haar kernpunten? Dan rest er nog maar één eerlijke route: de waarheid zeggen, de verantwoordelijkheid neerleggen waar die hoort, en het kabinet laten klappen. Want halfbakken beleid zonder ruggengraat is nog erger dan helemaal geen beleid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten