Winkeliers failliet door steeds hogere belastingen. Hoera!
Van de PvdA en van Coen Teulings (lof zij hun) mogen we niet te veel bezuinigen. Dat zou slecht zijn voor 'de economie'. Zoals ik laatst al betoogde, hebben bezuinigingen tijdens de Grote Depressie en de Thatcher-jaren bijzonder positieve effecten gehad. Maar waarom zou je naar de geschiedenis kijken als je ook een economisch modelletje kunt fröbelen waaruit blijkt dat bezuinigen de favoriete hobby van de duivel is?
Dat de haat van de PvdA tegen bezuinigen omgekeerd evenredig is aan de sociaaldemocratische liefde voor het uitgeven van andermans geld, wisten we natuurlijk al. Dat de VVD diezelfde mening is toegedaan, hadden we niet durven vermoeden. Vooral omdat die partij vroegah financiële soliditeit niet alleen met de mond beleed. Nu moeten we ons tevreden stellen met een lippendienst, waardoor winkeliers (hé, zijn dat geen brave en hardwerkende VVD-stemmers?) hun zaak kapot zien gaan en de werkloosheid stijgt. Want belastingen verhogen, dát is pas mooi. En eerlijk, En sociaal.
Naar verwachting moeten dit jaar ongeveer honderd slijterijen hun deuren sluiten als gevolg van de accijnsverhoging die 1 januari van kracht werd. Hierdoor dreigen honderden werknemers hun baan te verliezen.
Een kleine prijs om te betalen voor een batig slot tekort op de overheidsfinanciën. Het zijn maar kleinburgerlijke drankverkopers, dat is niet de avantgarde van de revolutie. Maar oh wacht, het blijkt dat de accijnsverhogingen geenszins meer geld in het laatje brengen, zoals werd voorspeld. Drank is namelijk zoveel duurder geworden (en de vraag is kennelijk relatief elastisch) dat de vraag is gedaald of Nederlanders hun drank in het buitenland kopen. Zelfs die vette accijnsverhoging kan het inkomstenverlies voor de schatkist niet compenseren.
De winst van dit alles? Nou, die winkeliers zijn wel mooi failliet en de werkgelegenheid bij de bierbrouwers loopt ook terug. En de toekomst wordt nog mooier, want volgend jaar gaan de accijns nog eens vijf procent omhoog voor gedestilleerd en veertien procent voor bier. Hoera!