Publiekelijk bekritiseerden ministers en staatssecretaris de naheffing, maar achter de schermen waren ze beduidend minder kritisch.
Dat bericht De Telegraaf tenminste:
Hoewel bewindspersonen eind 2014 verontwaardigd reageerden op de megarekening en in de media claimden dat ze niet zomaar de knip zouden trekken, legde Den Haag het hoofd van meet af aan in de schoot.
Dat beeld komt naar voren uit documenten die het ministerie van Financiën alsnog heeft vrijgegeven na een beroep van De Telegraaf op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).
Ook toen De Telegraaf het beroep deed ging de overheid nog niet akkoord met het vrijgeven van documenten. Dat werd pas gedaan toen het daartoe gedwongen werd... en zelfs nu zijn veel passages onleesbaar gemaakt. Ook zijn er nog steeds documenten - die "cruciaal" worden genoemd door de krant voor wakker Nederland - die geheim blijven.
Uit de documenten die wel zijn vrijgegeven blijkt dat het kabinet Rutte II zich publiekelijk boos maakte over de hoogte van de naheffing, maar er achter de schermen niets aan deed om het verschuldigde bedrag te verlagen. Uit de documenten blijkt weliswaar dat de minister van Financiën en zijn ambtenaar de kwestie met elkaar bespraken, maar het was duidelijk dat ze de claim van de EU niet bestreden.
Ook beweert De Telegraaf dat de publieke woede totaal gespeeld was:
Toen het nieuws van de naheffing op 24 oktober 2014 naar buiten kwam, werd de pers op de mouw gespeld dat het kabinet was overvallen. Dijsselbloem zei die dag voor de camera „zeer onaangenaam verrast” te zijn en Rutte beloofde „zwaar de discussie” met Brussel te zullen aangaan. De nu vrijgegeven stukken laten niet alleen zien dat Dijsselbloem al een week eerder, op 17 oktober, druk met zijn ambtenaren mailde over de naheffing, maar dat woordvoerders van Financiën en Algemene Zaken de bewindspersonen op de 24e adviseren om te jokken dat de informatie vanaf de 17e alleen ’ambtelijk’ bekend was. Dat moest voorkomen dat Dijsselbloems gespeelde boosheid van de 24e zou worden doorgeprikt.
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zal het kabinet vandaag wederom verzoeken om alle informatie over de naheffing vrij te geven. Daarbij zegt hij geen waardering te hebben voor het argument dat vrijgeving van dit soort documenten niet in het belang van de staat is: "Je kan dat geld niet zomaar overmaken en er een prestigezaak van maken om er vervolgens het zwijgen toe te doen."