De overheid wil zich weer intensiever bemoeien met de woonmarkt. Niet doen!
Nee hè? Alsof overheidsinventie op de huizenmarkt niet al genoeg schade heeft aangericht, willen PvdA en de VVD weer eens dat de staat zich gaat bemoeien met een beleidsterrein
ver buiten het expertisegebied van de wetgever:
Coalitiepartijen VVD en PvdA dienen woensdag een voorstel in om de bouw van woningen in de sociale en private sector te stimuleren. Wachtlijsten voor huurwoningen moeten zo worden teruggedrongen.
De coalitiepartijen willen de bouw de komende vijf jaar aanjagen door nieuwbouw van sociale huurwoningen.
De balans op de woningmarkt is altijd uiterst precair. Op het moment dat je - met de beste bedoelingen, overigens - gaat proberen dingen te repareren maak je altijd nog veel grotere mechanismen kapot. Neem bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek. Goedbedoelde maatregel om woningbezit te stimuleren, maar werkt uiteindelijk averechts omdat het de huizenprijs opdrijft. Daarnaast heeft het ongewenste neveneffecten zoals mensen die meer gaan lenen dan noodzakelijk is en zich zo diep in de schulden steken, verwachtende dat het altijd hoogconjuncturele zomer blijft.
Of de huurtoeslag. Bedoeld om de burger met de kleine portemonnee ook een dak boven het hoofd te gunnen, maar uiteindelijk wordt door deze maatregel iedere Nederlander een wandelende zak met geld voor huisjesmelkers waardoor - wederom - de prijs wordt opgedreven. Uiteindelijk is de huurder er niet mee geholpen, maar alleen de verhuurder. Die heeft per huurder een leuk bonus van een paar honderd euro. Tel uit je winst!
Het is met sociale huurwoningen niet veel anders. In veel steden is nu een veel te grote voorraad aan bizar goedkope woonruimte. Het zorgt ervoor dat wanneer twintigers het breder krijgen ze niet direct de behoefte voelen om te verhuizen. Ja, ze hebben het geld om in een huis te gaan wonen dat drie keer zo groot is. Maar ten opzichte van hun oude woonsituatie moeten ze er wél zes keer zoveel voor betalen. Daar zitten ze niet op te wachten. Kortom: veel relatief welvarende mensen blijven jarenlang in een huurwoning zitten. Door deze 'oneigenlijke bewoning' is er een tekort voor degenen voor wie de sociale woningvoorraad eigenlijk bedoeld is, en zal je altijd dit soort huurwoningen moeten blijven bouwen totdat zo ongeveer de halve Nederlandse bevolking erin gehuisvest is.
Precies daarom moet de overheid dit dus niet doen. Laat de woningmarkt over aan de woningmarkt, en houd op met al die gebedoelde maatregelen om deze zogenaamd te 'stimuleren.' Het pakt alleen maar averechts uit.