Vanaf het jaar 2022 gaat de vrijstelling voor de spaartaks fors omhoog naar 440.000 euro. Het kabinet hoopt hiermee de spaarders tegemoet te komen, die nu te kampen hebben met oneerlijke belastingen over hun spaargeld. Via De Telegraaf. Momenteel is het zo dat men over de eerste 30.360 euro geen
belasting hoeft te betalen. Is er een fiscale partner, dan wordt dit gezamenlijk 60.720 euro. De belastingvrije voet gaat per 2022 dus héél flink omhoog naar 440.000 (en zelfs 880.000 voor fiscale partners).
Reden hiervoor is dat mensen met spaargeld momenteel rente betalen over een fictief rendement van 4 procent. Het daadwerkelijke rendement is echter veel lager, door de lage rentestanden die banken momenteel hanteren. In de praktijk kwam dit er veelal op neer dat men flink moest betalen om geld op de bank te laten staan, wat door de Hoge Raad als oneerlijk werd beschouwd.
De regel geldt echter niet voor mensen die beleggen. Zij behalen vaak wél een hoger rendement dan de fictieve 4 procent en het wordt voor hen dan ook minder voordelig. Wie belegt met geleend geld is helemaal 'de sjaak', want die krijgt een nog hogere belastingdruk te verduren.
Het kabinet lijkt hiermee geld aan te willen trekken en binnen de grenzen te willen houden, terwijl hogere risico's (door te beleggen met geleend geld) eerder worden afgestraft. Dat klinkt als een goede maatregel. Hopelijk pakt het ook goed uit en komen er niet allerlei neveneffecten door deze maatregel. Het zou namelijk zomaar kunnen dat de overheid op termijn belastinginkomsten mist, waardoor een toekomstig kabinet zich genoodzaakt voelt om andere vormen van belasting te gaan verhogen. Het is en blijft namelijk gewoon Nederland hè!