Als er een nieuwe economische crisis komt moet het kabinet vijf miljard extra bezuinigingen. Dat blijkt uit nog vertrouwelijke stukken in het kader van Prinsjesdag, waar De Telegraaf de hand op heeft weten te leggen.
Dat
berichtte de krant voor wakker Nederland tenminste gisteravond laat op zijn website.
De linkse oppositie zal ongetwijfeld weer krokodillentranen huilen als het kabinet inderdaad bezuinigt, maar er zit weinig anders op: Europese landen, Nederland dus ook, geven simpelweg te veel uit. Dat is al problematisch in tijden van economische groei, maar ten tijde van crises is het helemaal problematisch.
Mocht er inderdaad vijf miljard bezuinigd worden, dan komen de bezuinigingen van het kabinet Rutte-Verhagen in totaal uit op 23 miljard. Als een aanhanger van de nachtwakersstaat kan ik dat natuurlijk alleen maar toejuichen: hoe minder groot de overheid, hoe beter; hoe meer aan de markt wordt overgelaten, hoe meer we daar allen van profiteren. Ja, ook de zogenaamd armen.
Het kabinet houdt er ernstig rekening mee dat de Nederlandse economie wederom rake klappen oploopt als gevolg van de eurocrisis en een eventuele nieuwe Amerikaanse recessie. De rekenmeesters van het Centraal Planbureau (CPB) hebben in dat kader voor het kabinet een crisisvariant gemaakt op de voorspelling voor de economische vooruitzichten.
Deze variant laat zien hoe zwaar ons land kan worden getroffen. Gezinnen worden in het crisisscenario geconfronteerd met forse vermogensverliezen, valt te lezen. De huizenprijzen zullen in 2012 dalen met 4,5 procent en de aandelenkoersen met 15 procent. De pensioenen worden evenzeer hard getroffen. De indexatie zal in het rampscenario volgend jaar tot 90 procent beperkt moeten worden.
De politiek en burgers kunnen nu uit twee mogelijkheden kiezen: of iedereen steekt mentaal de kop in het zand, of we bereiden ons voor op de crisis die komen gaat. Het lijkt me niet al te lastig om uit te vogelen welke aanpak het beste is.
Wat dat betreft is het dus prima dat het kabinet (en het CPB) zich zo pro-actief opstelt.
Natuurlijk is de vraag wel in hoeverre Geert Wilders' PVV meegaat in verdere bezuinigingen? Deze club staat nou niet meteen bekend als 'fiscaal conservatief'. Draaien Wilders en zijn strateeg Martin Bosma, of proberen ze weer kiezers bij de PvdA en zelfs de SP weg te lokken door zich hard te maken voor de, niet-bestaande overigens, 'kleine man'?
Foto: Photobucket, door iasonnarkissos.