'Nederlander werkt tot 17 juni voor overheid' , zo blijkt uit onderzoek van twee onafhankelijke instellingen die in hun rapport de vlaktaks bejubelen.
De Brusselse '
New Direction - Foundation for the European Reform' en de Parijse
'Institut Economique Molinari' hebben voor alle EU-landen de 'belasting bevrijdingsdag'
berekend: de dag waarop de EU-werknemers niet meer voor de overheidsinkomsten maar voor de eigen inkomsten werken. Althans, min of meer, want niet alle belastingen zijn meegenomen in het onderzoek (
pdf). Wel meegenomen zijn de inkomstenbelasting, de btw en de premies volksverzekeringen. De
overige 20 rijksbelastingen, waaronder de doorberekende vennootschapsbelasting, de inflatie, de overheidsschuld (een belasting op toekomstige generaties), accijnzen, gemeentelijke belastingen, etc. zijn buiten beschouwing gelaten.
De precieze datum van de 'belasting bevrijdingsdag' kan dus met een korreltje zout genomen worden, maar een internationale vergelijking is wel interessant. Dan scoort Nederland in de middenmoot. Onze zuiderburen worden het zwaarst belast van allen en de Cyprioten het minst zwaar. Sowieso doen eilandbewoners het opvallend goed (Malta is 2e, Ierland 3e, het Verenigd Koninkrijk 5e). Ook opvallend is dat de totale belastingdruk in landen die in de inkomstenbelasting een vlaktaks hebben ingevoerd niet lager is dan in landen met progressieve inkomstenbelastingtarieven. Sterker nog, sinds Hongarije, een land met vrij hoge belastingen, een vlaktaks heeft ingevoerd, is de gemiddelde belastingdruk in vlaktaks-landen groter dan in landen met een progressief stelsel. Dat komt met name doordat de premies voor de volksverzekeringen in vlaktaks-landen aanzienlijk hoger zijn.
Desondanks wordt de vlaktaks als systeem voor de inkomstenbelasting bejubeld door de onderzoekers:
Many of the purported benefits of flat tax rates have been proven true: their simplicity facilitates compliance; their low, "not-worth-the-crime" rates have prompted many underground dealers to emerge as "legitimate" businessmen. While providing tax relief to typical workers, they have also been successful in increasing overall tax revenues.
Dit laatste hangt samen met
de Laffer curve; lage belastingen leiden tot meer economische activiteit en daardoor uiteindelijk veelal ook tot meer belastinginkomsten voor de overheid. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat een belastingverlaging in Nederland leidt tot méér inkomsten voor de overheid. Niet dat dit op zichzelf iets is om blij mee te zijn, maar het wordt bereikt door meer economische activiteit, en dat is dan wél weer iets om blij mee te zijn: het betekent meer welvaart, minder werkloosheid en minder armoede. Wat dat betreft kan de overheid ook beter wat links van het optimum zitten dan rechts of zelfs op het optimum. Immers, minder werkloosheid betekent ook minder vraag naar uitkeringen en dus minder benodigde overheidsinkomsten.
Iets om te overwegen voor het meest rechtse (gedoog)kabinet ooit: bestrijd het begrotingstekort, verlaag de belastingen!