Vanmiddag had ik een interview met Alexander Sassen van Elsloo, nummer 2 van Artikel 50 (lijst 9) voor de EP-verkiezingen. Hierbij het verslag.
Vóórdat mensen weer gaan mopperen dat DDS alwéér aandacht besteedt aan Artikel 50 en niet aan de PVV: ook PVV EP-fractieleider De Graaff is door mij om een interview verzocht, als eerste zelfs, maar na een aanvankelijke toezegging heb ik niets meer van hem vernomen, ook niet na herhaald aandringen.
De eerste vraag luidde:
'U bent, naast columnist voor DFT, een succesvol ondernemer in de effectenhandel, vanwaar dan een overstap naar de politiek en in het bijzonder Artikel 50?
"Ik ben vanaf 2010 columns gaan schrijven voor IEX en DFT. Gaandeweg begon ik me te realiseren dat 'blijven schreeuwen aan de zijlijn' onvoldoende soelaas bood. Ik wil dingen doen en veranderen. Ik ben klassiek-liberaal, evenals Artikel 50 en die partij bood een al bestaand platform, vandaar."
'Waarom juist de Europese politiek en niet de nationale?'
"Kijk naar de laatste Tweede Kamer verkiezingen. Veel mensen stemden toen 'strategisch': ofwel op Rutte om Samsom buiten de deur te houden, ofwel omgekeerd. Ik denk dat mensen voor de EP-verkiezingen eerder bereid zijn om een gokje te wagen en dus op een relatief onbekende partij zullen stemmen, die hun mening écht verwoordt. Veel mensen willen een rem op de machtsoverdracht richting Brussel. De 'Farage (voorman UKIP, red.) aanpak' werkt: door zijn optredens in het EP genereert hij media aandacht en dat is broodnodig, want de mensen hebben vaak geen idee wat zich allemaal afspeelt in het EP. Ook horen ze vaak niet welke argumenten eurosceptici hebben tegen de euro en de EU. Als MEP creëer je een breder podium, ook onder onze eigen rijksambtenaren en dat laatste is ook niet onbelangrijk. Het kan met de EU twee kanten opgaan: ofwel de wal keert het schip, ofwel de burgers zeggen 'genoeg is genoeg'. Ik hoop natuurlijk op dat laatste."
'Wat moet er volgens u veranderen in de Europese politiek?'
"Allereerst moeten we van de euro af. Die munt is onhoudbaar, want de eurozone is geen optimaal valutagebied met de enorme verschillen tussen eurozonelidstaten. De euro is een totale mislukking, het is een politieke munt, die de systeemfout in stand houdt. Bovendien leidde de munt tot een pyramidespel met staatsleningen: er wordt schuld op schuld gestapeld, maar geen oplossing voor de werkelijke problemen aangedragen. Hieraan zie je ook, dat de democratie niet werkt in de EU. De mening van de burger doet er niet toe. Daarom pleit ik ook voor vormen van directe democratie, zoals referenda. Je ziet dat dit systeem in Zwitserland uitstekend werkt, waar nota bene vier talen worden gesproken. Op die manier betrek je de burger ook weer bij de politiek en raakt hij geëngageerd. Wij willen de burger wakker maken. Een andere reden waarom ik pleit voor directe democratie is, dat politici weer volksvertegenwoordigers moeten worden. Niet in de laatste plaats op nationaal niveau. Niet het partijbelang, maar het kiezersbelang dient centraal te staan. Op die manier kijken politici niet in de eerste plaats naar wat de partijleiding wil, maar naar wat zijn kiezer wil. En tenslotte bereik je met directe democratie dat mensen kunnen kiezen per programma onderdeel. Op welke partij zou een links-liberaal moeten stemmen die ook uit de EU wil? Het huidige stelsel functioneert als het huwelijk: 'je trouwt met je vrouw, maar je krijgt je schoonfamilie erbij'. We moeten naar een 'democratie á la carte', voor een breder gedragen beleid."
'Waarom moet Nederland uit de EU?'
"Laat ik voorop stellen dat ik, en Artikel 50, vóór Europese samenwerking ben, echter niet in EU-verband. De EU is een supra-nationale organisatie, dat betekent -het woord zegt het al- dat zij bóven de natiestaat staat. Ik vind dat Nederland niet zomaar haar soevereiniteit moet weggeven. We zijn vooral een handelsnatie en internationale handel dient dus de basis van die Europese samenwerking te zijn. Nu wordt ons handelsbeleid vooral door een derde bepaald, zónder democratische controle. Maar de macht moet bij de burger liggen. Zelfs binnen de context van het huidige intergouvernementeel verband gedraagt de EU zich al als een supra-nationale organisatie, waarmee de burger buitenspel wordt gezet. Kijk naar hoe het anti-democratische permanente 'noodfonds' ESM tot stand is gekomen. Zo moet het dus niet."
'Denkt u dat de euro zal blijven voortbestaan?'
"Nee, de euro is onhoudbaar, dat is een kwestie van simpele logica. Zoals ik zei: de eurozone is geen optimaal valutagebied; we hebben per land een 'tailor made' beleid nodig. Met de euro kan dat niet, zij functioneert als een dwangbuis en die worden doorgaans alleen omgedaan bij krankzinnigen. Maar ik ben het niet eens met wat Bolkestein wil. Hij denkt dat met monetaire devaluatie alléén het euro-varkentje gewassen kan worden. Dat denk ik niet. Ik denk dat naast die monetaire devaluatie, óók hervormingen doorgevoerd moeten worden, alsmede de staatschulden teruggebracht tot een behapbaar niveau.
'Zoals The Matheo Solution bepleit dus?'
Ja, in feite pleit ik voor een klassiek-liberale aanpak, die is noodzakelijk voor de probleemlanden. Echter, ik zie niets in een euro voor enkele landen, dan zijn de plannen van de Duitse economie-professor Henkel en TMS behapbaarder. Laat ik nog maar eens benadrukken, dat ik voor alles een liberaal monetair beleid voorsta. Dat betekent in essentie controle over onze eigen munt, met als eventueel compromis een 'Guldenmark' of iets dergelijks. En de ECB zal op een volledig nieuwe leest geschoeid moeten worden, want die club is nu de bank van Zuid-Europa."
'Hoe maken we de economie weer gezond volgens u, en is wat u wil wel politiek haalbaar?'
"Of iets politiek haalbaar is hangt natuurlijk af van de verkiezingsuitslag. Als mijn partij de absolute meerderheid zou halen, dan is alles politiek haalbaar, maar helaas zijn we gedwongen compromissen te sluiten. Wat we zien, niet alleen in Nederland maar overal, is dat verstandig economisch beleid kapot gereguleerd wordt. Je ziet dat in Brussel, maar ook in de WTO (Wereld Handels Organisatie, red.). Neem de bankensector. Die wordt nu zogenaamd 'onder curatele' geplaatst, met kapitalisatieregels, met stresstesten, met een Europees depositogarantiestelsel. Maar die kant moeten we helemaal niet op. Ten eerste geloof ik niet in zo'n garantiestelsel, maar laat burgers zelf kiezen bij welke bank ze gaan bankieren. Daarvoor is simpelweg een veel grotere transparantie van de banken nodig. Laten die maar verklaren door middel van disclosures hoe zij er voor staan."
'Uw partij wordt wel de Nederlandse UKIP genoemd, vanwege de sterke banden met die partij. Met wie willen jullie nog meer gaan samenwerken in het EP?'
"Ja, we gaan samen met UKIP in één fractie zitten (de EFD, red.). Wij willen samenwerken met alle partijen die tegen verdere soevereiniteitsoverdracht naar Brussel zijn. Ik wil daar wel enkele kanttekeningen bij maken. Het Front National bijvoorbeeld is een moeilijk geval. Het is niet zozeer een probleem als zij in onze fractie zouden zitten, want in tegenstelling tot de christendemocraten (EPP, red.), sociaaldemocraten (S&D, red.) of liberalen (ALDE, red.), heerst er bij ons geen 'fractiediscipline'. Dat betekent dat iedereen zonder last of ruggespraak zijn stem kan uitbrengen in het parlement. Het bezwaar tegen FN betreft meer hun politieke 'roots'.
AfD zou kunnen, maar die nette professorenpartij heeft af-en-toe wat moeite met de stijl van Nigel (Farage, red.). Ook de PVV heeft goede punten, maar de manier waarop men die punten over het voetlicht brengt is niet de mijne. Ook zijn ze bij de PVV te weinig écht liberaal naar mijn smaak."
'Uw partij wil het EP afschaffen. Is het dan niet vreemd om erin te gaan zitten?'
"Nee, om te beginnen moet er een hoop rommel uit het verleden worden opgeruimd. Daarnaast wordt het tijd dat er eens hard op de rem getrapt wordt daar in Brussel. Het is broodnodig dat er ook een Nederlands klassiek-liberaal geluid wordt gehoord daar. Van de VVD hoef je dat niet te verwachten, die partij is een kloon van D'66. Ik zie mijn EP-lidmaatschap als een 'tussenfase'. Voor de goede orde: mijn partij en ik willen uit de EU. Maar zolang de EU blijft bestaan ben ik ervoor om in elk geval het EP op te heffen, zodat de macht helemaal komt te liggen bij de Europese Raad, en met weer een veto voor elk land in plaats van de stemprocedures van gekwalificeerde meerderheden, die je steeds meer ziet. Hierdoor haal je het supra-nationale karakter eruit. En niet het EP moet die Raad controlleren, maar uiteraard ons nationale parlement."
'Wat wilt u bereiken als MEP?'
"Binnen de context van dat fopparlement drie speerpunten: allereerst voorkomen dat er nóg meer bevoegdheden naar Brussel gaan; vervolgens zoveel mogelijk reeds gegeven bevoegdheden terughalen uit Brussel; en tenslotte een scherpe bewaking van de kosten. Het is een zooitje daar wat dat betreft, er is ook nog nooit een begroting achteraf goedgekeurd. Men doet maar wat. Maar we praten hier wel over belastinggeld hè? Buiten de context van het parlement wil ik mensen informeren in heel Europa waarom de euro onhoudbaar is (en alternatieven daarvoor benoemen) en waarom de EU niet de juiste samenwerkingsvorm is voor de Europese landen. Je positie als MEP biedt daarvoor een goed podium."
'Tot slot de hamvraag: hoeveel zetels gaat A-50 halen komende donderdag?'
"Wie zal het zeggen? De laatste peiling wees op een percentage van 0,6%. Maar er ligt zeker potentie voor een partij als Artikel 50. En die potentie ligt bij ontevreden VVD'ers. Een flink deel van die partij kan of wil niet uitwijken naar D'66 of de PVV, maar worden door de VVD niet adequaat bediend. We praten dan minstens over een zetel of drie, vier. Nadeel is dat Artikel 50 nog een relatief jonge partij is, eigenlijk komen deze verkiezingen iets te vroeg."
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.