Zo zijn er andere grote spelers in de Europese Unie die nu ook een dikke vinger in de pap hebben, zoals de Visegrad-landen, onder leiding van
Hongarije. Deze landen willen géén herverdeling van migranten.
Oostenrijk, de nieuwe voorzitter van de Europese Unie het komend half jaar, is ook veel strenger immigratiebeleid gaan voeren. Deze wensen worden aangevuld door Donald Tusk, de Europese president, die een 'Fort Europa' wil creëren en migranten buiten de EU wil plaatsen en bootjes terug wil sturen.
Italië dreigt weg te blijven bij de ingelaste minitop over migratie die zondag in Brussel wordt gehouden, melden Italiaanse media. Premier Conte twitterde na een gesprek met EU-president Tusk in Rome dat hij bezwaren heeft tegen de manier waarop Brussel het migratiebeleid wil bespreken.
Conte zegt dat hij zich niet kan vinden in de uitgangspunten van de top, waarbij er volgens hem te weinig aandacht is voor de herverdeling van de migranten die nu al in Italië verblijven over de overige EU-lidstaten.
Dit is de kern van de Europese crisis. Landen hebben verschillende belangen en die kunnen met betrekking tot dit soort essentiële thema's moeilijk nader tot elkaar gebracht worden. Hongarije heeft gelijk, je kan moeilijk landen dwingen om beleid uit te voeren dat fundamentele demografische veranderingen veroorzaakt. Het tast de nationale soevereiniteit aan. Aan de andere kant moet er nu echt goed Europees beleid komen en staat mij een 'Fort Europa' wel positief voor ogen.