Was het maar waar.
Het rapport van Tjibbe Joustra over het Groningse gasdrama is … verhelderend. Er was sprake van 'comfortabele waarheden' die men liever niet wilde herzien, de instanties waren 'een gesloten bolwerk', 'technocratisch en gericht op consensus'. Sprekend het Energieakkoord! Veertig organisaties die het roerend eens zijn, met de zegen en vooral met de miljarden van de minister. Wie houdt ze tegen?
Aldus Martin Sommer in de Volkskrant.
Het is altijd weer een verademing om columnisten te lezen die met goed onderbouwde analyses tegen de politiek correcte stroom ingaan. Martin Sommer heeft daar inmiddels grote hoogten in bereikt.
Hij is gaan buurten bij het energiebedrijf NUON in Amsterdam Zuidoost om zich daar door deskundigen op de hoogte te laten stellen wat het energieakkoord voor de toekomstige elektriciteitsvoorziening betekent. Onder de titel, 'Het Energieakkoord is dood', schreef hij daarover onlangs in de Volkskrant:
Burger moet gat dichten tussen lage energieprijs en hoge productieprijs van wind op zee. ...
Op een zomerdag komt er uit Duitsland een sloot elektriciteit, zegt Alexander van Ofwegen, directeur NUON Warmte. Bij mooi weer, met wind en zon, zijn de Oosterburen al bijna 100 procent duurzaam. De grafiek van het aanbod gaat steil omhoog en dus die van de elektriciteitsprijs bijna naar nul. En ook al is NUON zelf de grootste windproducent van Nederland, dat is voor een energiebedrijf helemaal niet leuk.
Nu komt het: de goedkoopte van elektriciteit is de doodsteek voor het Energieakkoord, dat anderhalf jaar geleden door veertig organisaties is gesloten. … als de elektriciteitsprijs instort, wordt windenergie duurder en kloppen de sommen van het Energieakkoord niet meer.
Dat klinkt gek, maar wordt bevestigd door zowel het Centraal Plan Bureau (CPB) als het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Tot voor kort ging iedereen uit van hoge energieprijzen. Dat energie schaarser en dus duurder zou worden is een van de ijzeren wetten onder het Energieakkoord.
Elektriciteit afkomstig van windenergie lijkt gratis, bijvoorbeeld als die afkomstig is uit Duitsland en je dus de subsidie niet ziet. Maar windenergie die van zee komt, is qua aanleg en onderhoud in werkelijkheid driemaal zo duur als die uit fossiele brandstof. Nederland moet volgens het Energieakkoord op zee voor 4.450 mW aan windmolens bouwen, op land 6.000 mW. Dat is gigantisch en er moet dik geld bij.
Ed Nijpels, poortwachter van het Energieakkoord, ontkende in het AD dat sprake is van subsidie aangezien de burgers via hun meter een opslag betalen. Brutaal, maar van mij mag het. Dan luidt de bizarre formule: goedkope elektra leidt tot een hoge rekening. Een bedrag van 500 euro extra per jaar per gezin doet de ronde. ...
De groothandelsprijs van energie is laag, de productieprijs van met name wind op zee blijft hoog. Het gat daartussen moet worden bijgepast. Het CPB waarschuwde al vóór het Energieakkoord werd gesloten dat 'elke uitbreiding van de productiecapaciteit verliesgevend is' en pleitte om die reden voor uitstel van de bouw van meer windmolens. Het (uiterst duurzame) Planbureau voor de Leefomgeving concludeerde dat 'de financiering van toeslagen of subsidies duurder' wordt. De lage energieprijzen leiden 'tot een blijvend beroep op de subsidieregeling'. Precies wat Kamp heeft uitgesloten. Het Energieakkoord is dus feitelijk dood.
Aldus Martin Sommer.
Helaas worden er dagelijks nog megabedragen uitgegeven om de patiënt kunstmatig in leven te houden.
Voor mijn eerdere DDS–bijdragen zie
hier.