Er worden weer cadeautjes uitgedeeld.
Hier begon het begin maart allemaal mee:
Nederland voldoet dit en volgend jaar aan de Europese eis door het begrotingstekort onder de 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te krijgen. Dat blijkt uit de economische verwachtingen van het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag. Dit jaar voorspelt het planbureau een tekort van 2,9 procent, dat is lager dan de eerdere raming in december. Toen werd er uitgegaan van een tekort van 3,3 procent van het bbp. In 2015 daalt dit verder naar 2,1 procent van het bbp.
Nederland zat enige jaren in het Brusselse strafbankje omdat we een te hoog begrotingstekort hadden en dat maar niet konden wegwerken. Na extreme lastenverhogingen lukte het Den Haag om onder de 3% te komen. Volgens minister Dijsselbloem is er inmiddels zelfs ruimte op de begroting.
Er is nog ruimte op de begroting om te besteden aan lastenverlichting of aan extra budget voor de zorg. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei dat dinsdag in zijn wekelijks gesprek bij RTL Z.
Hoeveel geld er is, wilde hij niet zeggen. Dijsselbloem is nog steeds niet klaar met zijn rondje langs de departementen waar hij hoort welke mee- en tegenvallers de ministers hebben. Dit jaar zijn er duidelijk meer meevallers dan tegenvallers. Die kun je bijvoorbeeld inzetten voor lastenverlichting, waar volgens Dijsselbloem ,,veel voor te zeggen'' is, maar ook voor extra geld voor bijvoorbeeld de zorg.
Volgens bronnen is er een miljard euro aan meevallers. De helft daarvan zou in de vorm van lastenverlichting worden teruggegeven aan de burger. Over de rest wordt nog gepraat. Natuurlijk is dat allemaal mooi en terecht, maar Nederland heeft nog altijd een begrotingstekort. 3% wil niet zeggen dat er begrotingsevenwicht is, evenmin dat <3% een overschot betekent, zoals nu wordt gesuggereerd. Ik begrijp dat het kabinet de lasten wil verlagen en ik ben daar voor, maar waarom werd er aanvankelijk dan überhaupt een halszaak gemaakt van het tekort? Inmiddels lijkt het immers geen probleem meer. Zou het echt de arbitraire 3%-grens zijn die het verschil maakt?