Alwéér
Nadat het IMF eerder nog rekende op een groei van de Duitse economie met 0,6%, heeft zij haar verwachtingen helaas weer fors neerwaarts bij moeten stellen. Volgens het IMF kan de Duitse economie dit jaar slechts rekenen op een zeer bescheiden groei van 0,3 procent.
Dat is niets nieuws en natuurlijk volstrekt voorspelbaar, want de Duitse economie heeft veel last van de economische problemen in de rest van de eurozone. Daardoor valt de groei van de export tegen en durven Duitse bedrijven nauwelijks nog nieuwe investeringen te doen.
Opvallend is dat het IMF Duitsland waarschuwt om niet teveel te bezuinigen. Dat is opvallend, omdat de Europese Commissie bij monde van begrotingswaakhond, de 'charismatische' fin Olli Rehn, juist onvermoeibaar op die drie procents norm hamert. Behalve voor de Fransen dan, dat spreekt.
Het IMF vreest dat een te streng begrotingsbeleid een onnodig zware rem op de Duitse economie zet, de EC vreest dat als Duitsland wordt toegestaan om minder te bezuinigen, dat 'vak Zuid' dan onmiddellijk de teugels laat vieren. In het jargon wordt dit de 'moral hazard' genoemd. Wij van DDS noemen het waanzin: het bewijst het falen van de one-size-fits-all-muntunie.
Maar het IMF zou het IMF niet zijn als ze ook niet allerlei verbeterpunten voor de Duitsers in petto hadden: zo moeten de banken in het land sterker worden en kan er meer worden gedaan om de arbeidsmarkt voor te bereiden op de vergrijzing. Daarnaast hoopt het IMF dat Duitsland het voortouw neemt bij de verdere economische en financiële integratie van de eurozone. Wat dan weer vreemd is, gelet op hun eerdere kritiek.
Kortom, het is crisis.