Zowel starters als mensen op zoek naar een sociale huurwoning ervaren grote problemen bij het vinden van huisvesting. Er heerst namelijk krapte en eenvoudige huisjes worden voor villa-prijzen verkocht, tenzij je in een krimpregio woont. Maar in september 2018 werden slechte cijfers genoteerd in de huizenmarkt. Afgelopen maand daalde het aantal transacties op de woningmarkt, in vergelijking met een jaar eerder, met ruim 20(!)%. Reden tot paniek of valt het allemaal mee en blijven de prijzen ook komend jaar gewoon stijgen?
Eigenlijk is er sinds 2008 niet zoveel veranderd, de fundamenten van het economisch stelsel zijn nog steeds even wankel als toen. Omdat de politiek zich niet durfde te wagen aan structurele hervormingen (en geketend is aan een 'internationaal systeem') bleef in essentie alles zoals het was. En nu het inwoneraantal van Nederland blijft groeien, worden huizen steeds duurder. Maar, ook de lage rentestanden maken het mogelijk dat er weer volop wordt geleend en huizen worden verkocht. Vooral in de randstad is het dak eraf. Zo verwachtten analisten in juli dit jaar nog een stijging van 8,5% van de huizenprijzen ten opzichte van 2017. Daarmee verslaat de huizenmarkt de Amsterdamse aandelenindex (AEX) in netto-rendement over het afgelopen jaar.
Als je daar goed over nadenkt dan begrijp je waarom dit een probleem is. Blijkbaar renderen bakstenen, die verder stil staan en niets van aanvullende waarde produceren, beter dan aandelen! Dat terwijl een huis niet een investering, maar een consumptiegoed is. Tenminste, dat is hoe het zou zijn in een markt met gezond verstand. Dit simpele feit werd door mensen in 2008 verkeerd begrepen en ook nu weer hebben Nederlanders niets geleerd van de vorige klap. Deze mensen, die nu voor hoge prijzen huizen kopen, gaan pijn leiden wanneer de huizenmarkt in een bear market terechtkomt. Henk Nijboer (PvdA) pretendeert zich in ieder geval ernstig zorgen te maken:
https://twitter.com/henknijboer/status/1052813458066919424
Als er krapte heerst dan heeft dit allerlei oorzaken, maar voornamelijk de stijging in het aantal inwoners zorgt voor krapte op de markt en dus voor problemen. Want hoe meer inwoners, hoe meer huisvesting benodigd is. Als Kamerlid Nijboer krapte een probleem vindt, dan had dhr. Nijboer wellicht zijn mond moeten opendoen toen er honderdduizenden migranten naar Nederland kwamen, allemaal op zoek naar een huis! Maar, dit deed dhr. Nijboer niet, en dus is het dweilen met de kraan open.
Gelukkig heeft dhr. Nijboer ook een oplossing voor het probleem. namelijk meer beton, asfalt, glas en kunststof. Puik plan Henk, vast goed voor de duurzaamheid? Wellicht wordt het tijd te erkennen dat bevolkingsgroei leidt tot het dichtslibben van Nederland en dat verduurzamen lastiger wordt wanneer we steeds meer mensen moeten huisvesten. Tegelijkertijd worden studenten opgezadeld met tienduizenden euro's studieschuld en mag de jeugd van Nederland achteraan aansluiten voor een huis, want door de studieschuld wordt de kans op een hypotheek heel erg klein. Daarmee is het in 2018 een feit geworden dat de Nederlandse samenleving haar kinderen door het toilet spoelt.