We denken dat alles door regeltjes steeds veiliger wordt, maar in sommige gevallen blijkt dat helaas stevig tegen te vallen.
Het geval waar het hier om gaat is brandveiligheid in onze eigen huizen. Tegenwoordig heb je allerlei regels die ervoor moeten zorgen dat je kans op overleven groter is, mocht er
brand uitbreken. Denk maar aan dingen als rookmelders en branddeuren, die voor veel bedrijven verplicht zijn. In huizen is dat nog niet het geval, maar er is een heel goede reden om daar toch serieus over na te gaan denken: huizen branden namelijk veel sneller dan vroeger.
Oké, in zekere zin is de brandveiligheid wel degelijk verbeterd. Vroeger werd er aanzienlijk meer hout gebruikt in de bouw, wat natuurlijk gevaarlijker is dan beton of steensoorten. De kans dat je
huis instort door brand is dus wel degelijk kleiner geworden, maar wat heb je daaraan als alle kamers in vuur en vlam staan? Helemaal niets, en laat dat nu juist het grote probleem zijn. De huizen zijn dan misschien steviger, maar vuur verspreidt zich als nooit tevoren.
Maar waar heeft dat nu mee te maken? Het heeft alles van doen met wat er allemaal in je huis staat: je
meubels. Amerikaanse onderzoekers hebben een interessant
onderzoek uitgevoerd. Ze bouwden twee identieke kamers, maar zetten in de ene kamer meubels uit de jaren '70 en '80 neer, en in de andere moderne varianten. Vervolgens zetten ze de bank in brand, en wat bleek nou? In de oude kamer duurde het zo'n 15 minuten voordat alle meubels in brand stonden. In de moderne kamer duurde dat echter maar drie à vier minuten! Hoe dat kan? Het heeft allemaal met de materialen te maken. Vroeger werden meubels, vanzelfsprekend, van natuurlijke materialen als hout en katoen gemaakt. Tegenwoordig treffen we echter steeds meer synthetische materialen aan in dingen als onze bank en stoelen. Dat is goedkoper en misschien wel mooier, maar helaas blijken die dus veel sneller vlam te vatten dan meubels van vroeger. Ja, er zijn tegenwoordig ook regels wat betreft de brandveiligheid van meubels, maar helaas blijken die ons nog niet op het 'niveau' van 40 jaar terug te brengen.
Heb je dus nog wat oude meubels staan, schroom dan niet om ze nog een tijdje te houden. Het belangrijkste is echter om, welke meubels je thuis ook hebt staan, een plan te hebben voor het geval er toch wat mis gaat, en idealiter ook genoeg rookmelders. Want zonder voorbereiding op het ergste maakt het helaas weinig uit of je vier of veertien minuten hebt.