Maandagavond en dinsdagmorgen waren de 50 meest conservatieve leden van de Republikeinse fractie van het Huis van Afgevaardigden laaiend over het compromis dat de leider Republikeinen in de Senaat probeerde af te sluiten om het schuldplafond te verhogen en de gesloten overheid te heropenen. Ze eisten dat de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, het compromisvoorstel van de Senaat zou afwijzen. Anders zou de positie van Boehner als Speaker ter discussie worden gesteld. Het senaatscompromis zou volgens de rechter vleugel van de Republikeinse fractie dead on arrival zijn in het Huis van Afgevaardigden. Daarom werd Boehner onder druk gezet om aan de financiering van de overheid, het verhogen van het schuldplafond, de vorming van begrotingsonderhandelingen met de senaat in een zogenaamde conference conservatieve provisies aan Obamacare toe te voegen. Boehner realiseerde zich dat hij het initiatief moest terugnemen van de senaat: "ik gooi liever een handgranaat, dan dat ik een handgranaat ontvang".
Aanvankelijk was het idee van Tea Party Conservatieven om het voorstel van Paul Ryan in stemming te brengen. Dit voorstel dat door Obama in het weekend is afgeschoten behelsde verhoging van het schuldplafond voor de duur van zes weken en voorzag in brede begrotingsonderhandelingen over uitgaven, belastingen en hervormingen. Uiteindelijk stelde Boehner voor om het schuldplafond te verhogen tot 7 februari 2014, de overheid te financieren tot 15 januari en de Obamacarebelasting voor 2 jaar uit te stellen, alsmede een inkomenstoets voor aanvragers van de Obamacareverzekering en het schrappen van de federale subsidie voor zorgplannen van leden van de regering en het Congres.
Het Witte Huis haalde fel uit naar de Republikeinen toen het hier lucht van kreeg. Obama noemde het appeasement van de Tea Party die de government shutdown afdwong en sprak zijn voorkeur voor het compromisvoorstel van de senaat. Beide voorstellen had Obama toen nog niet gezien. Dat weerhield Obama er niet van het voorstel van Boehner meteen af te schieten. De Democratische meerderheidsleider noemde het voorstel van Boehner extreem en een regelrechte aanval op bipartisanship en meer van dat fraais. In de spinwars maken de Democraten graag gebruik van de impopulariteit van de Tea Party door op alles het etiket Tea Party, extreem en gijzelen op te plakken. Vroeger was het modewoord 'right wing extremists'. De onderhandelingen tussen McConnel en Reid over een compromisvoorstel van beide partijen in de senaat zijn afgebroken toen het Huis van Afgevaardigden een voorstel van de Republikeinse meerderheid zou behandelen. Vooral de Republikeinen in de Senaat wilde Boehner alle ruimte geven om met een voorstel te komen.
In de loop van de middag heeft het leiderschap van de Republikeinse fractie geprobeerd om steun te verwerven in zijn eigen fractie voor dit voorstel, maar dat is hem niet gelukt. Vooral de uiterst conservatieve factie van 50 afgevaardigden, en dat is het vertrouwde liedje in dit Republikeinse fiasco, waren weer eens ontevreden en rebelleerden tegen Boehner. Boehner heeft na het eerste fiasco geprobeerd om een nog verder uitgekleed voorstel door zijn fractie - dat voorzag in verhoging van het schuldplafond tot 7 februari en een kortere financiering van de overheid, namelijk tot 15 december, en afschaffing van de federale subsidie voor leden van het Congres en de Regering inclusief medewerkers - te krijgen maar dat stuitte op verzet van weer de radicale factie maar ook meer gematigde Republikeinen. Ook dit voorstel heeft het niet gered. De stemming is vervolgens afgelast.
De Republikeinse fractie bleek te verdeeld om er welk voorstel dan ook door te krijgen. Je zal maar Speaker of Meerderheidsleider van de Republikeinse fractie, hopeloos. Een Republikeinse afgevaardigde zei op basis van anonimiteit dat de Republikeinse Partij ongeschikt is om te regeren. "What we're seeing is the collapse of institutional Republican power", aldus Robert Costa van het conservatieve National Review Online die uitstekend verslag doet op Twitter en op National Review Online over de interne strijd bij de Republikeinen. Heel veel journalisten baseren zich op de verslaggeving van Costa over wat de Republikeinen nou precies beweegt, uitermate fascinerend.
De Senaat heeft vervolgens het stokje overgenomen en de onderhandelingen over de financiering en dus de heropening van de federale overheid en verhoging van het schuldplafond voortgezet. Vandaag hebben de Republikeinen en de Democraten een oplossing gevonden, een tijdelijke oplossing. In januari en februari 2014 gaan we dit feest van de Amerikaanse democratie nog een keer overdoen. Waarom? Omdat het kan! De overheid is gefinancierd tot 15 januari en het schuldplafond tot 7 februari. De 'oplossing' van de Senaat voorziet in begrotingsonderhandelingen tussen de Democratische Senaat en het Republikeinse Huis van Afgevaardigden. Dat wordt ongetwijfeld een groot succes zoals de afgelopen jaren hebben aangetoond. Beide partijen trekken elkaar nog een keer mee het ravijn in, of dat nou government shutdown heet of schuldplafond. Die twee partijen verdienen elkaar.
Het compromis van de Senaat moet wel nog even door het Tea Party Huis van Afgevaardigden heen. Nou, veel succes Boehner en Obama. Oh ja, om de burger nog wat moed in te praten meldde Tom Kleijn gisteren bij Nieuwsuur dat de vergiftigde verhoudingen tussen Republikeinen en Democraten de komende maanden en jaren nog erger zullen worden. Partijpolitiek, het was de architect van de Amerikaanse Grondwet James Madison een gruwel. Hoe vaak zal Madison zich in de afgelopen weken in zijn graf hebben omgedraaid? De man moet er horendol van worden.