Hoe ver mag de staat gaan?

Geen categorie18 feb 2012, 18:59

Onze kinderen krijgen straks verplicht 'homoles'.

De Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel van minister Van Bijsterveld om scholen te verplichten les te geven over seksuele diversiteit. 'Homoles' is daarbij vastgelegd als kerndoel in ons onderwijs. Gaat dat niet een beetje te ver?

Goed, scholen mogen nog wel zelf bepalen hóe ze aan het onderwerp invulling gaan geven. Zo ver gaat de staatsinmenging nog net niet. Ogenschijnlijk tenminste. Want leerlingen bijbrengen 'respectvol om te gaan met verschillen in opvattingen van mensen over seksualiteit en seksuele diversiteit' kan in de praktijk weinig anders betekenen dan een lofzang op alles en iedereen die 'anders' is.

Kinderen onderwijzen over 'seksuele diversiteit' is wel even iets anders dan ze leren optellen en aftrekken. Het is een moreel geladen onderwerp. En het is de vraag in hoeverre de staat een dergelijk moreel standpunt mag opdringen.

Het is prima dat er op scholen over seksuele diversiteit onderwezen kán worden. Maar dit moet dan een punt zijn waarop de school zich profileert. Ouders moeten ervoor kunnen kiezen de touwtjes in eigen handen te houden waar het gaat om wat hun kroost leert over seksualiteit. Voorlichting over dit soort onderwerpen hoort toch in eerste instantie binnen het gezin thuis en moet niet van staatswege worden gedicteerd.

School is de plek waar kinderen moeten leren lezen, schrijven en rekenen. Dat het onderwijs voor zover in orde is, moet de staat waarborgen. En verder moet ze de scholen vrij laten en zich niet gedetailleerd gaan bemoeien met het onderwijs over moreel geladen onderwerpen zoals seksuele diversiteit. Wat onze kinderen daarover leren maken we liever zelf uit.

 

Foto

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten