HIV voorkomen met een pil?

Geen categorie17 jul 2012, 19:00
In de Verenigde Staten is de eerste HIV-pil goedgekeurd.
Het middel, genaamd Truvada, kan voorkomen dat degene die het slikt met het virus besmet wordt, dat HIV veroorzaakt. Maar moeten we hier wel zo blij mee zijn? Er zitten nog al wat haken en ogen aan het gebruik ervan. En misschien is het überhaupt niet zo'n goed idee om HIV met een pilletje te willen bestrijden.
Onderzoek heeft uitgewezen dat Truvada de kans op HIV vermindert met 44 tot 73 procent volgens de ene bron, en met 90 procent volgens de andere. Als het niet de fabuleuze eendracht van de onderzoekers is die onze scepsis aanwakkert, dan toch zeker de zorgwekkende marge. Maar er zijn meer zorgelijke factoren.
Zo werkt het niet wanneer het wordt geslikt door iemand die al besmet is met het virus. Het is dus van het grootste belang dat personen die het gaan slikken eerst goed worden getest, anders is in een mum van tijd het virus resistent.
Daarbij geeft het middel hoe dan ook geen dekking van honderd procent. En het is wel een grove miskenning van de menselijke aard, wanneer we zouden ontkennen dat de pil een vals gevoel van veiligheid zal creëren bij de personen die het slikken.
Ook een leuk detail: het slikken van het medicijn kost 13.000 dollar op jaarbasis. Wie gaat dat betalen?
Al met al is het de vraag hoe blij we moeten zijn met deze pil. Bovendien is er een manier om veel effectiever een halt toe te roepen aan het aantal HIV-besmettingen, namelijk een einde aan de ontzettend vrije seksuele moraal. De beste bescherming tegen HIV is nog altijd, om niet met Jan-en-Alleman van bil te gaan. Maar we slikken liever een peperduur en risicovol medicijn, dan dat we deze 'verworvenheid' zouden moeten opgeven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten