Nederlanders zijn optimistischer over hun land. Noem het maar het "Rutte-effect".
Dat gaat links natuurlijk niet leuk vinden, maar feit is dat de geluiden uit Den Haag de gemiddelde Nederlander vertrouwen geven. Dat blijkt tenminste uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau:
Van de bijna duizend mensen die meededen aan een kwartaalenquête is 32 procent tevreden over hoe het nu gaat met Nederland. Dat is 8 procent meer dan eind vorig jaar. Een meerderheid van de respondenten heeft vertrouwen in de Tweede Kamer en in de regering.
Natuurlijk hebben ze ook nog wat te zeuren - Nederlanders zouden geen Nederlanders zijn als ze niet regelmatig steen en been klaagden - maar over het algemeen zien we het dus wel zitten met zijn allen. Hoe dat te verklaren? Wat is er het afgelopen jaar gebeurt? Is de economie sterk aangetrokken? Is het ineens pais en vre in de wereld? Neen, natuurlijk niet. Het verschil zit 'm erin dat we een kabinet hebben dat daadkracht en visie uitstraalt. Zo zie je wat voor effect Den Haag heeft op het land; vaak gaat het niet eens zozeer om specific beleid als wel om de algemene houding en uitstraling van de regering.
Overigens vind ik het wel opmerkelijk dat Nederlanders ontevredener zijn "over de kloof tussen arm en rijk". Dat is frappant omdat de overheid al decennia lang een vergaande nivelleringspolitiek voert. Het verschil tussen 'arm en rijk' wordt in dit land niet groter, maar kleiner. En dat al jaren. We zijn zo egalitair bezig dat echt talent het land zo snel mogelijk ontvlucht om ergens anders een bestaan op te bouwen. Als het verschil tussen rijk en arm dus groter zal worden - in werkelijkheid, niet in de fantasie van links - zou dat eigenlijk reden voor meer tevredenheid moeten zijn.