De lijst met landen die noodsteun van de EU vraagt, groeit gestaag. Langzaam weliswaar, tot nu toe hebben vijf landen noodsteun gekregen, maar nummer zes lijkt in aantocht: Slovenië.
Griekenland, Portugal, Spanje, Ierland en Cyprus. De vijf landen kregen allemaal al noodsteun van de EU. Van veel landen werd gezegd dat ze geen noodsteun nodig zouden hebben, maar uiteindelijk gingen ze toch voor de bijl. Inmiddels hangt er een nieuw land als een zwaard van Damocles boven de EU: Slovenië. Ondanks dat volgens velen dit land niet het volgende Cyprus wordt, lijkt het een kwestie van tijd voordat het zwaard met een enorme klap naar beneden valt. En dat terwijl de dreun van Cyrpus nog nadreunt in de financiële wereld.
Vanmorgen probeerde Slovenië 100 miljoen euro op te halen met de verkoop van kortlopend staatspapier. Dat lukte niet! De teller bleef steken op een schamele 56 miljoen euro. Daarnaast moest het land veel meer rente betalen dan een maand geleden. Het lijkt erop dat men het vertrouwen in Slovenië al is verloren. Hoopgevend nieuws uit Slovenië, vindt u niet?
OESO
Daarnaast kwam de OESO vanmorgen op visite in de hoofdstad van Slovenië. Toen de OESO naar buiten kwam met haar adviezen aan de Sloveens overheid, liet Dijsselbloem van schrik z'n bril vallen (denk ik). De adviezen en conclusies van de denktank waren alles behalve mals. Een klein onderdeel van het advies:
De OESO raadt de Sloveense overheid aan snel en vergaand in te grijpen. De denktank adviseert de resultaten van nieuwe stresstests onder banken onverwijld naar buiten te brengen, gevolgd door de herfinanciering en verkoop van de staatsbanken. Ook moeten de faillissementsprocedures worden verbeterd gezien de grote schulden in het bedrijfsleven, die overigens deels weggewerkt kunnen worden door directe investeringen uit het buitenland. ,,Zonder wijzigingen in het beleid zou de staatsschuld kunnen verdubbelen om in 2025 boven 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit te komen.''
Als u nog meer slecht nieuws en ingrijpende adviezen van de OESO wilt lezen, raadt ik u aan op deze link te klikken.
Bankrun?
De kans dat Slovenië al de adviezen van de OESO op kan volgen zonder noodsteun nodig te hebben, lijkt mij klein. Daar hoef je geen econoom voor te zijn. Zeker gezien de geschiedenis van de vijf landen die al aan het infuus van Brussel liggen.
Wat nu? De komende weken gaan uitwijzen hoe verstandig het Cyprus besluit was van Dijsselbloem en consorten. Wat gaan de rekeninghouders van geplaagde banken in Slovenië doen? Met de wetenschap dat hun spaargeld wel eens deels door de EU kan worden ingepikt? Blijft men in Slovenië rustig op de bank (sofa) zitten? Of gaat men als de wiedeweerga naar de bank om te redden wat er te redden valt en neemt men geld op?
Hoge hoed
In dat geval zal er veel te veel geld wegvloeien bij de banken. Dan kan de Sloveense overheid al de plannetjes van het OESO opvolgen, maar is het dweilen met de kraan open en zullen de ministers van Financiën opnieuw een aantal plannen uit hun hoge hoed moeten toveren.
Hopelijk zie ik alles te negatief, en loopt de hele situatie met een sisser af. En blijkt het 'Cyprus-besluit' heel verstandig te zijn geweest.
Hopelijk wel.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman