Rutger Bregman maakte een paar weken geleden furore toen hij tijdens een paneldiscussie in Davos de door hem zogenoemde hypocrisie van de aanwezigen aan de kaak stelde. In een zaal vol vermogende mensen stelde hij dat het echte probleem in de wereld belastingontwijking door de superrijken is. Taxes, taxes, taxes, was zijn oplossing. Gisteren bracht hij een video naar buiten van een interview dat hij gaf aan Fox News in de VS. In de show van Carlson Tucker wilde hij het verhaal nog eens dunnetjes overdoen. Jammer genoeg was Tucker niet goed voorbereid om het over belastingen te hebben, want daar wilde Rutger het over hebben.
Nou, Rutger laten we het eens over belasting hebben.
Volgens Rutger is het echte probleem dat miljardairs hun fair share aan belasting niet betalen. Laten we daar eens beter naar kijken. Ik denk namelijk dat we met geen mogelijkheid de beoogde doelen via de politiek kunnen behalen, laat staan de door hem gewenste klimaatdoelen. Ongeacht hoe hoog de belasting is die je op miljardairs heft. Want zoals Winston Churchill ooit zei: "We contend that for a nation to tax itself into prosperity is like a man standing in a bucket and trying to lift himself up by the handle."
Geen land is ooit welvarend geworden door belastingen te heffen. Niemand is uit de armoede geklommen en geen land is er op grote schaal schoner door geworden. Terwijl welvaart juist datgene is waardoor mensen zich om het milieu gaan bekommeren. Daarbij moet je je afvragen wat voor nut het heeft op nog meer geld in de overheid te pompen. In Nederland alleen al is 70% van de overheidsuitgaven niet te controleren en daardoor is hun effect moeilijk te achterhalen. We hebben dus geen idee wat al die miljarden opleveren die er elk jaar weer doorheen gaan.
Maar stel dat we meegaan in de beredenering van Rutger, wat zal het ons opleveren? In Nederland zijn er 12.000 huishoudens die meer dan €200.000 per jaar verdienen. Los van het feit dat de top 20% van inkomens al verantwoordelijk is voor bijna de helft van de huidige belastingopbrengsten, zou je met een tarief hoger dan 50% op hun inkomsten er per jaar marginaal op vooruit gaan. Niet eens genoeg om de rentelasten van Nederlandse overheid voor 1 jaar te kunnen betalen.
En hoe zit het met een belasting op vermogen dan? Laten we voor de grap kijken naar de vermogens van de superrijken in VS, het land met de meeste miljardairs. Amerika kent 563 miljardairs met een gezamenlijk vermogen van rond de 2,5 biljoen dollar. Als we een 100% belasting zouden heffen op al hun vermogen (dus inclusief de aandelen van hun bedrijven afpakken), kunnen we de Amerikaanse overheid ongeveer welgeteld 8 maanden draaiende houden. Dus ook daar gaan we de wereld niet mee redden. Vervolgens wil geen ondernemer meer risico lopen als hij zijn geld niet mag houden en kun je de werkgelegenheid ook wel gedag zeggen. In één klap is al hun vermogen weg en is er niks meer over van waar zij, hun ouders en grootouders heel hun leven voor gewerkt hebben, banen voor gecreëerd hebben en gezinnen mee onderhouden hebben.
Dus ja, Rutger, laten we het eens over belastingen hebben en hoe de huidige belastingen ervoor zorgen dat welvaart en welzijn de kop wordt ingedrukt en hoe geen belastingtarief het gat in de hand van een politicus kan dichten. Er zijn altijd wel weer uitgaven voor onhaalbare doelen (klimaatakkoord, iemand?).
Het probleem ligt hem inderdaad in de belastingen, die zijn te hoog, zeker voor de gemiddelde werkende man. Het gebrek aan geld is uiteindelijk helemaal niet het issue, maar juist het gebrek aan kennis en economische kennis bij mensen zoals Rutger. Schreeuwen over meer belasting voor de rijken is eigenlijk gewoon populistische kletspraat. Je mag er dan wel viraal mee gaan, de problemen van de wereld lossen we er niet mee op.
Robert Valentine is voorzitter van de Libertarische Partij