De voorzitter van bedrijvenlobbyorganisatie VNO-NCW, Hans de Boer, vind een vergoeding voor bouwarbeiders en ondernemers die hard zijn getroffen door de stikstofcrisis, op z'n plaats. Volgens De Boer hebben de harde werkers in de bouw behoorlijk wat arbeidsuren misgelopen omdat zij moesten stoppen met werken, via NOS Teletekst.
Doordat de Raad van State het PAS-vergunningsstelsel in mei afkeurde en de hoogste bestuursrechter daarmee in één keer een streep haalde door duizenden bouwprojecten die al gaande waren, lag de bouw deze zomer maanden stil. Ook nu nog staan tal van bouwprojecten stil en is het wachten op de nieuwe vergunningen. Een aantal vergunningen zijn echter alweer verstrekt. Op dit moment komt de bouw dus langzaam weer op gang, maar het had niet veel gescheeld of de eerste bedrijven waren failliet gegaan door het geklungel van het kabinet.
Toch is men bij VNO-NCW niet tevreden. Het door de RvS afgeschoten vergunningsstelsel bevatte namelijk weeffouten -waar de politiek verantwoordelijk voor is. Echter heeft de politiek geen negatieve gevolgen ervaren van de fouten in het stelsel dat zij de rest van de samenleving oplegt. De kosten van de stikstofcrisis zijn daardoor volledig terechtgekomen bij de harde werkers in de bouw. Hans de Boer stelt tegenover de Volkskrant dat zijn organisatie daarom gaat uitzoeken hoeveel uur aan arbeid is misgelopen en welke schadevergoeding daarbij passend is:
“Mevrouw Van Veldhoven heeft zelf gezorgd voor een verschrikkelijk bedrijfsongeval. Eén man plus een machine in het grondverzet kost ruwweg 100 euro per uur. We gaan uitzoeken hoeveel uren niet zijn gemaakt, en die claim, die kunnen ze verwachten”
Behalve de nog steeds heersende onzekerheden bij de agrarische sector op het gebied van bemesting en de omvang van hun veestapel, lijkt er ook bij de bouw nog veel onzekerheid aangaande de vergunningen die op dit moment worden verstrekt. Men vreest voor een nieuwe uitspraak van de Raad van State, zo lijkt het. De nieuwe stikstofmaatregelen worden wel "gewaardeerd", maar VNO-NCW vreest dat het binnenkort weer mis kan gaan.
Zo stelt De Boer tegenover de Volkskrant:
"Men probeert met een aantal maatregelen op korte termijn de bouwproductie los te trekken. Daar zijn we positief over, maar wat ontbreekt is hoe het gaat werken. Het lijkt er een klein beetje op dat men het over de heg flikkert richting provincies, die het vervolgens zelf mogen uitzoeken. Dat leidt tot verwarring, niet tot een eenduidige oplossing. We hebben daar zorgen over."
Hoe hoog het bedrag uitvalt dat VNO-NCW als schadeclaim bij de regering neerlegt weten we nog niet, maar reken er maar op dat het een forse miljoenenclaim wordt. Wellicht zelfs een miljardenclaim, want als de uitspraken van Fries Heinis van Bouwend Nederland iets suggereren dan is het wel dat de schade in de bouw enorm is.